Thursday, July 21, 2011

Από τα Μέσα της χειραγώγησης στα Μέσα της εξαθλίωσης


Τον τελευταίο χρόνο τα παραδοσιακά Μέσα βιώνουν μια τρομερή κρίση. Αναξιοπιστία περιεχομένου σε συνδυασμό με καθίζηση της οικονομικής τους θέσης. Οι ισχυροί εκδότες, ιδιοκτήτες, μεγάλο-καναλάρχες εμφανίζονται περίπου ως ικέτες έναντι των φίλων τους τραπεζιτών, με μοναδικό στόχο την επιβίωση τους και στην επόμενη φάση της εξέλιξης των Media. Το δίπολο αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την απάθεια, αδιαφορία του πολιτικού συστήματος να παρέμβει για να οριοθετήσει το νέο σύστημα διανομής μιντιακής εξουσίας. Είναι σαν να λέει: αφήστε τους, όσοι αντέξουν, όπως αντέξουν.
Αυτά αναφέρει σε άρθρο της στην εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» η Ματίνα Παπαχριστούδη που περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των παραδοσιακών Μέσων και τη δεινή θέση των εργαζόμενων σε αυτά.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, σε αυτούς τους καιρούς το μόνο που υπάρχει, εξελίσσεται και δημιουργεί νέους κανόνες και φαινόμενα είναι η βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι εκδότες έχουν αναθέσει στις διευθυντικές ομάδες και τους λογιστές των μαγαζιών τους την..υλοποίηση του στόχου συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους. Και η συρρίκνωση γίνεται στο δίπτυχο απολύσεις και μειώσεις μισθών. Κυρίως απολύονται οι δημοσιογράφοι που υψώνουν φωνή αντίστασης, οι αγωνιστές εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα ο φόβος των υπολοίπων να μετατρέπεται σε τρόμο. Και έτσι χειραγωγούνται πολύ ευκολότερα.

-Από τα Μέσα της χειραγώγησης στα Μέσα της εξαθλίωσης / Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

No comments:

Post a Comment