Tuesday, December 20, 2016

Σκλάβοι του 21ου αιώνα, δεν θα γίνουμε!

Aνακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ - Άμεση απάντηση στην προκλητικότητα των εργοδοτών
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε ότι “μη νομίμως το ΙΚΑ επέβαλε σε βάρος της εκδοτικής εταιρείας της «Αυριανής» εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και την ασφάλιση για ασθένεια δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνταν στα ΜΜΕ”. Σύμφωνα με το ΣτΕ, "οι εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως οι δημοσιογράφοι, υπάγονται στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η συμμετοχή τους σε επαγγελματικές ενώσεις."

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι πολύ σοβαρές και ταυτόχρονα πολύ διδακτικές για το πως δουλεύει η αστική τάξη
(κεφάλαιο-εργοδοσία-μονοπωλιακοί όμιλοι-ΕΕ) και τα όργανα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της κυριαρχίας της.
Και από τις αποφάσεις αυτές, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα!
Συγκεκριμένα
1) Με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η αστική τάξη επιχειρεί καίριο πλήγμα και στους λεγόμενους “ευγενείς κλάδους” εργαζομένων. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και όπως πριν απ' ολα έχει επιβεβαιωθεί από την ιστορική εμπειρία ενός και πλέον αιώνα, η αστική τάξη προκειμένου να εμπεδώσει την κυριαρχία της, διαλύει οποιαδήποτε “ιδιόμορφη κατάσταση” που εμποδίζει την κερδοφορία της και την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον η εργοδοσία αξιοποιώντας προκλητικά την απόφαση του ΣτΕ απαιτεί τη ροή πακτωλού ζεστού χρήματος απο την για πολλοστή φορά καταλήστευση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων.



Με απλά λόγια, ενοποιεί, ομογενοποιεί και πιέζει προς τα κάτω κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό τώρα μεταφράζεται και σε έναν ΕΔΟΕΑΠ που θα μοιράζει ασπιρίνες και... πολύ μας είναι. 

Επιπλέον, αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα άν με την απόφαση του ΣτΕ, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, θα απωλέσουν κατοχυρωμένα δικαιώματα τους στην επικούρηση.

2) Στην ίδια ακριβώς ταξική λογική, -και ενόψει του συνδικαλιστικού νόμου που έρχεται- οι εργοδότες επιχειρούν καίριο πλήγμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες τους είναι πλέον άχρηστες ως “κοινωνικοί εταίροι”. Την ίδια στιγμή το “μακρύ χέρι” της αστικής τάξης μέσα στα σωματεία, εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές και παρατάξεις, φροντίζουν για το παραπάνω και ταυτόχρονα, επί χρόνια καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι “εμάς δεν θα μας πειράξουν”.

Μόνο που οι καπιταλιστές έχουν άλλη λογική ! Τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου !

Αντί οι παραπάνω κυβερνητικοί-εργοδοτικοί συνδικαλιστές να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων στον Κλάδο, στην κατεύθυνση του να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τον περιόρισαν αρχικά στο να “σώσουμε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ”, που χάθηκε, διολίσθησαν στο σύνθημα να σώσουμε την αυτοτέλεια του μέσα στον ΕΦΚΑ, που χάθηκε επίσης, και στην συνέχεια στο “να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ”.
Τα αποτελέσματα, ως αυτήν την ώρα, είναι γνωστά... Οι κύριοι έπαιξαν τον ρόλο τους, σκορπίζοντας απογοήτευση και αφήνοντας τους εργαζόμενους στους “πέντε δρόμους”. Εδώ είναι και η κύρια ευθύνη τους!

Αν οι εργαζόμενοι του Κλάδου δεν συντονίσουμε τον βήματισμό μας με το ταξικό εργατικό κίνημα στην κατεύθυνση της ανατροπής συνολικά της αστικής πολιτικής, δεν θα δούμε “άσπρη μέρα”.
Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο στην ουσιαστική κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων που επιχειρείται μέσω της μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ.


3) Στην παρούσα φάση, οι παραπάνω αποφάσεις του ΣτΕ εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις της εργοδοσίας που επιθυμεί έναν ΕΔΟΕΑΠ “με όλους μέσα”, αλλά πλήρως απογυμνωμένο, χωρίς καμιά δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες. Στόχος όχι μόνο το κατέβασμα του “κόστους” -εμείς είμαστε αυτό- αλλά και η χρησιμοποίηση των αρχείων του ΕΔΟΕΑΠ ως “εργαλείου” απολύσεων, εκβιασμών και ξεζουμίσματος των εργαζομένων.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ υπενθυμίζει τις προτάσεις που είχε καταθέσει κατά καιρούς τα τελευταία δέκα χρόνια και συμπυκνωμένα στην ανακοίνωσή του ενόψει της Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ στις 2 Αυγούστου 2016.
- Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
- Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
- Σε ό,τι αφορά το Αγγελιόσημο, χωρίς να απεμπολούμε τον πόρο, επισημαίνουμε ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, ο πόρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία. Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.
- Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.
- Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
- Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση ΣΣΕ, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική ΣΣΕ του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.
- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
- Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και τα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.

Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των διευρυνόμενων αναγκών.
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι παλεύοντας σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα μπορεί να διατηρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να αποσπάσει νέα, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ επιμένει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι πάντα είναι η στιγμή, οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και της προοπτικής της δικής μας και των παιδιών μας στα δικά μας χέρια. Με οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Με ξεπέρασμα στην πράξη, συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πρακτικών και ηγεσιών. Με αλλαγή, μέσα από τον αγώνα, του συσχετισμού δυνάμεων.


Σκλάβοι του 21ου αιώνα, δεν θα γίνουμε!



Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή,

με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας!

No comments:

Post a Comment