Wednesday, June 24, 2020

To παρακράτος και η επίκαιρη Δεξιά

Ορισμός της παρακρατικής οργάνωσης από το σχολικό βιβλίο της Γ Λυκείου που διδάσκονταν μέχρι πέρυσι στο κεφάλαιο για τη δολοφονία του Λαμπράκη: "Οργάνωση η οποία χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να δρα παράνομα σε βάρος των πολιτών και με την κάλυψη του επίσημου κράτους".
Είναι η πλήρης αντιστροφή της έννοιας του παρακράτους..
Δεν είναι το κράτος που χρησιμοποιεί το παρακράτος αλλά το αντίθετο. Έτσι ξεπλένεται το κράτος της δεξιάς, το οποίο "χρησιμοποιήθηκε" από τους παρακρατικούς. Πιάστηκε κορόιδο ας πούμε. Δεν ήταν αυτό που τους οργάνωσε αλλά του την έφεραν.
Αφού λοιπόν η δεξιά ξεμπέρδεψε με τις ευθύνες της στην σχολική ιστορία, που μπαίνει σε όλα τα σπίτια, με το παρακράτος, μπορεί να ανοητολογεί ελεύθερα τώρα για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ και αριστεράς και άλλα τέτοια εξωτικά.
Γι' αυτό και έχει σημασία μεγάλη μαζί με τα νέα Προγράμματα Σπουδών ιστορίας που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν πραγματικά προοδευτικά, να είχε προχωρήσει στην συγγραφή και διανομή των νέων βιβλίων σχολικής ιστορίας, που όμως δεν το έκανε. Δεν λέω βέβαια πως θα άντεχαν στον εξορκισμό της Κεραμέως, αλλά θα είχαν την ευκαιρία τους και ίσως άνοιγε μια συζήτηση και σε επιστημονικό πεδίο που θα έμπαιναν και κάποια κριτήρια διαλόγου. Και επίσης, όταν πάμε στο στεφάνι για την μνήμη του Λαμπράκη να μη λέμε αυτά τα πασιφιστικά και στρογγυλεμένα "είναι επίκαιρα τα μηνύματα του Λαμπράκη". Τι είναι επίκαιρο, το κίνημα Ρασελ και ο αφοπλισμός στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου; Έλεος δηλαδή. Αλλά να λέμε καθαρά πως τον σκότωσαν το Κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς. Να ακούγεται καθαρά, της Δεξιάς. Η Δεξιά είναι επίκαιρη.
Rodion Raskolnik (fb)

No comments:

Post a Comment