Για τον Παντελή Μπουκάλα, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι "ένας αντάρτης που δεν φυλακίζεται σε καμία φυλακή, ούτε καν στη φυλακή της λογοτεχνίας". Η θρυλική μορφή του γιου της Καλογριάς.. και αρχικαπετάνιου της Επανάστασης ενέπνευσε τον ποιητή, μεταφραστή και δημοσιογράφο στη σύνθεση του πεζογραφήματος θεατρικής μορφής "Το μάγουλο της Παναγίας" (εκδ. Άγρα).
Προορισμένο να παρουσιαστεί θεατρικά με τη σκηνοθετική σύμπραξη του Θοδωρή Γκόνη, το έργο "σκάλωσε" στην πανδημία. Ωστόσο η κυκλοφορία του βιβλίου δίνει το προβάδισμα στη λογοτεχνία να ιχνηλατήσει μία από τις γοητευτικότερες και λαοφιλέστερες μορφές της Επανάστασης του 1821.
Ο Παντελής Μπουκάλας, στη "βιογραφική εικασία" που παραδίδει, καταδύεται στα βάθη της ψυχής του ήρωα και ιχνογραφεί τον βίο, τις πληγές, τον στοχασμό και την εποχή. Ο συγγραφέας στο πρόσωπο του Καραϊσκάκη αντικρίζει έναν "πολύτροπο" άντρα που "κατακτά με το ίδιο του το αίμα και με κόπο ψυχής την αυτογνωσία του και τη συνειδητοποίησή του". Και γράφει για έναν ήρωα που "ήταν θρύλος προτού σκοτωθεί, όταν σκοτώθηκε έγινε Ιστορία". Ο Παντελής Μπουκάλας σ' αυτό το έργο συνδιαλέγεται με την Ιστορία, με τη γλώσσα, με την ποίηση, με τον λόγιο και τον λαϊκό λόγο, με "ένα συγκλονιστικό συμβάν στην Ιστορία της Ευρώπης", όπως χαρακτηρίζει την Επανάσταση του 1821. Με την ψυχή ενός έθνους, εντέλει.
- περισσότερα στην Αυγή (ΕΔΩ)
No comments:
Post a Comment