Saturday, March 2, 2013

Η «αγανακτισμένη κάτοικος Εκάλης» και οι απολυμένοι του Ριζοσπάστη

Το ανέκδοτο με τις «διαφορετικές» απολύσεις το ξέρεις;
του Θωμά Σίδερη

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ με το ερώτημα της διαγραφής ενδέχεται να παραπεμφθεί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, μετά τις δηλώσεις της περί «δίκαιων» και «διαφορετικών» απολύσεων στο Ριζοσπάστη.
Σε σκληρή γλώσσα όμως απαντούν και οι απολυμένοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας στη βουλευτή του ΚΚΕ. Σε σχετικό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι «Η κυρία αυτή από την Εκάλη με την κονκάρδα του ΚΚΕ που εισπράττει το βουλευτικό μισθό στο σύνολό του και τη δημοσιογραφική σύνταξη και σαν μια άλλη Μαρία Αντουανέτα χαρακτηρίζει ως «δίκαιες» τις απολύσεις δημοσιογράφων στο Ριζοσπάστη, μήπως θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό για διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ;». Στο μπλογκ «Νευροσπάστης – Απολυμένοι όλου του ντουνιά ενωθείτε» και σε σχετικό σκίτσο εμφανίζεται η Λιάνα Κανέλη ως «αγανακτισμένη κάτοικος Εκάλης» που ο κάδος ανακύκλωσης είναι γεμάτος από «δίκαιες απολύσεις».
Στον κατάλογο των απολυμένων προστέθηκαν και άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι με συνολικό..
χρόνο υπηρεσίας στο ιστορικό έντυπο του ΚΚΕ τα 81 χρόνια ή κατά μέσο όρο 20 χρόνια ο καθένας τους. Από τους 14 απολυμένους δημοσιογράφους, μόνο οι 4 είχαν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του κομματικού μέλους, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στη λίστα των ανεπιθυμήτων βρίσκεται και ο Νίκος Μπογιόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ο Νίκος Μπογιόπουλος θα είχε δει ήδη την πόρτα της εξόδου, αλλά τα κομματικά στελέχη της εφημερίδας εκτιμούν ότι η απομάκρυνσή του θα επέφερε απρόβλεπτες αναταράξεις, εξαιτίας του ότι είναι προβεβλημένος δημοσιογράφος με έντονη δημόσια παρουσία και λόγο.

Οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι του Ριζοσπάστη παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της υπομονής τους. ενώ ως “σκοπίμως διαστρεβλωμένη” χαρακτηρίζεται και η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας που παρουσιάζουν τα κομματικά στελέχη. Με βάση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία και αφαιρώντας το 25% του πρακτορείου διακίνησης, ο Ριζοσπάστης συγκεντρώνει περίπου 300 χιλιάδες ευρώ έσοδα το μήνα, υπερκαλύπτοντας τη μισθοδοσία του προσωπικού. Όσον αφορά στο κόστος χαρτιού και εκτύπωσης και εφόσον η εφημερίδα εκτυπώνεται στην «Τυποεκδοτική» τα έξοδα αυτά είναι μόνο λογιστικά, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία δημιουργήθηκε για να εκδίδεται ο Ριζοσπάστης με χαμηλό κόστος.

Ο Κυριάκος Ζηλάκος, απολυμένος δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, με 25ετή θητεία στην εφημερίδα στο πολιτικό ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην προφητική –όπως αποδείχθηκε- παρέμβασή του στη συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις 18 του περασμένη Δεκέμβρη, σημείωνε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν υπάρχουν καλές και κακές απολύσεις. Ο μισθός του εργαζόμενου είναι ιερό πράγμα γιατί αφορά το ψωμί του και όχι το παντεσπάνι του, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Καραντινός. Υπό την έννοια αυτή, ο διαχωρισμός κομματικοί ή μη κομματικοί μισθοί δεν υφίσταται. Όπως επίσης δεν υφίσταται και η έννοια της “εθελοντικής εργασίας” έτσι όπως προβάλλεται ως πλήρης απασχόληση, ενώ είναι άλλο πράγμα η εθελοντική προσφορά».
- τρενο

No comments:

Post a Comment