Wednesday, October 10, 2018

Κάθε οικονομική κρίση τρέφει την ακροδεξιά και οδηγεί σε γεγονότα από την Αποκάλυψη

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου*
 
Τα σχέδια τους για συστράτευση στις ερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσαν σήμερα απ’ τη Ρώμη ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και η Μαρίν Λεπέν με την επωνυμία «Μέτωπο Ελευθερίας» και εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της ΕΕ με αιχμή για μια ακόμη φορά την κοινή αντιμεταναστευτική τους ατζέντα.
Η ανθρωπότητα δεν φαινεται..
να έχει διδαχθεί τίποτα από την κρίση που ακολούθησε το κραχ του 1929 και που οδηγησε στην άνοδο του Χιτλερ και των απανταχού φασιστών στην εξουσία διαφόρων κρατών της Ευρώπης και του κόσμου.
Την ίδια εποχη η εργατική τάξη και η αριστερά ήταν χτυπημένη από την κρίση και αδυνατούσε να προβαλει άμυνα επί της πολιτικής ατζέντας.
Τα ίδια περίπου συμβαίνουν και σήμερα και μόνο οι μικρονοϊκοί ανιστόρητοι οπαδοί της Λιτότητας παρατηρούν δήθεν «έκπληκτοι» την άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού παντού. Μια άνοδο που στρέφεται κατά της λιτοτητας και του ευρώ που το ειναι σύμβολό της, τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Αυτή την αντίθεση στην φτωχοποίηση των κοινωνιων την καρπώνεται η ακροδεξιά λόγω αδυναμίας της Αριστεράς να αφήσει τις υψηλόφρονες αναλύσεις και την πολυδιάσπαση και να βρεθεί δίπλα στο Λαό και τις ανάγκες του.
Έτσι η λαϊκή αντίθεση στην λιτότητα στρέφεται στην πολιτική οργανωμένη ακροδεξιά την οποία πριμοδοτεί. Κι αυτή η ακροδεξιά φέρνει πάλι στο προσκήνιο και ολόκληρη την γνωστή ακροδεξιά ατζέντα. Μια ατζέντα η οποία συνήθως καταληγει σε καποια τελική λυση .
Η άνοδος της ακροδεξιάς -εκ νέου μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο- ειναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγεί ξανά σε γεγονότα βγαλμένα από την Αποκάλυψη.
Γεγονότα στα όποια δεν μπορεί να αντισταθεί και να τα αντιστρέψει κανείς άλλος πάρα μόνο το τέλος της λιτότητας, η στροφή προς την δημοκρατία, η ανάπτυξη και η Αριστερή ατζέντα.
*papaioannou-j.gr

No comments:

Post a Comment