Monday, January 7, 2019

Απεβίωσε ο Στρατής Φιλιππότης

Έφυγε από τη ζωή χθες, 6 Γενάρη, ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης.
Ο Στρατής Φιλιππότης είχε γεννηθεί στις 17 Απρίλη του 1933 στον Πύργο Τήνου. Στην Αθήνα ήρθε το Σεπτέμβρη του 1945. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1949 από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας», ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο. Το Γενάρη του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος 69 και τον ίδιο χρόνο αρχίζει
τις εκδόσεις «Φιλιππότη», ενώ το 1992 εγκαινιάζει νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη».
Είχε εκδώσει βιβλία αρκετών συγγραφέων και ιστορικών όπως οι Ευάγγελος Παπανούτσος, Γιάννης Καιροφύλας, Μάρω Βαμβουνάκη, Νικηφόρος Βρεττάκος κ.ά. Επίσης έχει συγγράψει αρκετά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη, ενώ για πολλά χρόνια επιμελούνταν την έκδοση του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» και του Ημερολογίου του Αρχιπελάγους».
Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ είχε τιμηθεί πολλές φορές από διάφορους άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.α.
Ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές του 2000 καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2014 με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αθηναίων.

No comments:

Post a Comment