Monday, October 28, 2019

O Μεταξάς, η επιστολή του Χίτλερ και το ΟΧΙ

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν δικτάτορας, που διορίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο μετά από πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είχε λάβει μόλις 7 έδρες στις εκλογές του 1936. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, όπως και το ότι ο Μεταξάς υπήρξε θαυμαστής του Χίτλερ και του Μουσολίνι, προς τιμήν των οποίων υιοθέτησε τον φασιστικό (και όχι..
αρχαιοελληνικό) χαιρετισμό που βλέπετε στη φωτογραφία. Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμενε στη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας, αν και από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 που είχε επισήμως ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (κυρία Κεραμέως μου), η χώρα μας κράτησε ουδέτερη στάση. Κι ας βυθίστηκε το καταδρομικό "Έλλη" από ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου του επόμενου έτους.
Όταν τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 τού επέδωσε τελεσίγραφο ο Ιταλός πρέσβης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ρώτησε ποια στρατηγικά σημεία θέλει να καταλάβει η Ιταλία, ο πρέσβης του απάντησε ότι δεν γνωρίζει, και τότε ο Μεταξάς είπε την ιστορική πλέον φράση "alors c’ est la guerre!" (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "λοιπόν, έχουμε πόλεμο"). Το περιβόητο "ΟΧΙ" γράφτηκε την επόμενη μέρα στις εφημερίδες, αλλά δεν ειπώθηκε ποτέ επισήμως, αν και ουσιαστικά η διαπίστωση του Μεταξά αυτό σήμαινε.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Αδόλφου Χίτλερ στον Έλληνα δικτάτορα, που του ζητούσε να εκχωρήσει ελληνικά εδάφη στην Ιταλία και τη Βουλγαρία - κάτι που αρνήθηκε ο Μεταξάς, αφού γνώριζε πολύ καλά ότι θα ξεσηκωνόταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός εναντίον του σε περίπτωση που αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση. Όντας στρατιωτικός ο ίδιος, είχε στο μεταξύ προετοιμάσει σχέδιο επιστράτευσης με φύλλα πορείας, που ήταν πρωτοποριακή μέθοδος για την εποχή εκείνη.
Αν οι δυνάμεις του Άξονα είχαν επιδείξει λιγότερη αλαζονεία και απληστία απέναντι στην Ελλάδα, ενδεχομένως ο Μεταξάς να συνέχιζε να τηρεί ουδέτερη στάση, ή ακόμα και να είχε συμμαχήσει μαζί τους σε περίπτωση που πίστευε ότι οι δυνάμεις του φασισμού θα κερδίσουν τον πόλεμο και ο λαός θα στήριζε μια τέτοια απόφαση του. Η γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας όμως καθιστούσε αδύνατη τη μη εμπλοκή της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κι έτσι ο Μεταξάς εξαναγκάστηκε να αρνηθεί μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς και Ιταλούς ομοϊδεάτες του, με αποτέλεσμα να γίνει επιστράτευση και να αιφνιδιάσει με την ετοιμότητα του ο ελληνικός στρατός τους Ιταλούς. Τους οποίους κέρδισε στο Αλβανικό Μέτωπο χάρη στην ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων στρατιωτών (που συχνά εγκατέλειπαν οι αξιωματικοί τους), καθώς και του ελληνικού λαού, που έκανε ό,τι μπορούσε για να τους προμηθεύσει με πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα ώστε να αντισταθούν στους κατακτητές.
Κι αυτός είναι ο λόγος που η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται με βάση την τεκμηριωμένη επιστημονική αλήθεια, και όχι την καλλιέργεια "εθνικής συνείδησης". Που όταν αλληθωρίζει προς τον φασισμό αποφεύγει να κατονομάσει τους εχθρούς μας και απλά λέει ανιστόρητες και αναχρονιστικές μπαρούφες για λαϊκισμούς και δυνάμεις μίσους και βίας (γενικώς και αορίστως).

Elikas Helix (fb)

No comments:

Post a Comment