Saturday, January 18, 2020

Θανάσης Καμπαγιάννης: Ας μην τελειώσει αυτή η δίκη με τον λυγμό των θυμάτων

Ζήτησε την καταδίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται 

«Στα υπόλοιπα κομμάτια της διαδικασίας, αν αυτά υπάρξουν, η πολιτική αγωγή δεν θα έχει λόγο. Αλλά, ποιητική αδεία, ας αναφερθούμε στο τέλος του ποιήματος του Έλιοτ Κούφιοι Άνθρωποι:'Έτσι τελειώνει αυτός ο κόσμος. Όχι με έναν πάταγο, αλλά με έναν λυγμό'. Έχουμε την ελπίδα ότι αυτός..
ο κόσμος που χτίσαμε κοντά πέντε χρόνια εδώ μέσα (σ.σ.: στο δικαστήριο) δεν θα τελειώσει έτσι, δεν θα τελειώσει με τον λυγμό των θυμάτων. Και ότι η απόφασή σας, με τον πάταγό της, θα καλύψει αυτόν τον λυγμό».
Μετά από τρεις μέρες εξοντωτικής παράθεσης των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί στα 4,5 χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής και -κυρίως- στα 30 χρόνια της δράσης της επέλεξε να κλείσει φορτισμένα την τοποθέτησή του προς την έδρα ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, αναστρέφοντας τους στίχους του κορυφαίου Βρετανού εκπροσώπου του μοντερνισμού για να θέσει το δικαστήριο απέναντι στην ευθύνη που του έχει ανατεθεί.
Να δικαιώσει τον κόσμο του τρόμου, του σκοταδιού, του μίσους ή να αποδώσει δικαιοσύνη για τα θύματα και για όλους εκείνους και εκείνες που τούτα τα χρόνια δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν για το τέρας που είχε γεννηθεί και είχε βγει για κυνήγι και δεν δίστασαν να το αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο για λογαριασμό ολόκληρης της κοινωνίας.
O Θαν. Καμπαγιάννης παρουσίασε ακόμα μία φορά στοιχεία της δικογραφίας που αναδεικνύουν τον ρόλο της περίφημης ομάδας ασφαλείας της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, την ταύτισή της με το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα, τη μιλιταριστική του δομή και την υπαγωγή του στον έλεγχο της ηγεσίας της οργάνωσης και τελικά στον Ν. Μιχαλολιάκο, που ήταν η ανώτατη αρχή.
Αναφέρθηκε στη στρατιωτική εκπαίδευση, τις ορκωμοσίες και τους ασυρμάτους, όπως προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία. Και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ήταν δυνατόν ο πυρήνας της Νίκαιας να είχε «αυτονομηθεί» από τον αρχηγό και την υπόλοιπη οργάνωση.
Όχι μόνο γιατί η Νίκαια αποτελούσε μέχρι και τις ημέρες αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το καμάρι της ναζιστικής συμμορίας, αλλά γιατί ούτε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος υποστήριξε ποτέ ότι υπήρξε «ανταρσία στο κατάστρωμα» της Χ.Α. ούτε προέβη σε οποιαδήποτε διαγραφή, παρότι του το ζήτησε -όπως υποστήριξε- ο βουλευτής Εύβοιας Μίχος.
Με τον τρόπο αυτόν ο Θαν. Καμπαγιάννης έκανε σαφές ότι η ευθύνη για τη δράση του πυρήνα της Νίκαιας ανάγεται άμεσα στον αρχηγό της Χ.Α. και συνδέεται με την εγκληματική οργάνωση συνολικά.
Ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών μίλησε με θέρμη για τους ανθρώπους που εκπροσωπεί, ανθρώπους του μόχθου που ήρθαν εδώ για να δουλέψουν, αναφέρθηκε στη δυσπιστία με την οποία τον αντιμετώπισαν στην αρχή της σχέσης τους, έχοντας στο νου τους ότι «τους χτύπησαν οι Έλληνες» και πώς αυτή εξαφανίστηκε με τον καιρό, όταν έγινε σαφές ότι δεν είχαν χτυπηθεί από μια εθνικότητα, αλλά από μια εγκληματική ιδεολογία.
«Σήμερα το ψαράδικο του Άχμεντ, του Μοχάμεντ και του Σάαντ υπάρχει στο Πέραμα. Αντίθετα, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έκλεισαν» σημείωσε ο Θ. Καμπαγιάννης και κάλεσε το δικαστήριο να μην πάρει πίσω αυτή τη νίκη της κοινωνίας, που οφείλεται στην αλληλεγγύη, «το κοπάδι από μέλισσες που αντιστάθηκε σε μια αγέλη άγριων λύκων».
Το τέλος της αγόρευσης του Θαν. Καμπαγιάννη συνοδεύτηκε από ένα παρατεταμένο και πολύ θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου και την -υποχρεωτική από τον νόμο, αλλά χωρίς να λάβει υπόψη τη φόρτιση των γεγονότων- έκφραση δυσαρέσκειας της προέδρου.
Οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με τον συνήγορο των Αιγυπτίων αλιεργατών Κώστα Παπαδάκη.

No comments:

Post a Comment