Tuesday, February 19, 2013

Στο προσκήνιο η «δεύτερη γενιά διαπλοκής»

Ο εφοπλιστής Μαρινάκης πολιορκητικός κριός για παλιά και νέα τζάκια

Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα το ρεπορτάζ της "Αυγής" για τις κινήσεις της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ, που προκάλεσε την μήνιν της Νέας Δημοκρατίας, η οποία... εξαπέλυσε εναντίον της ελευθερίας του λόγου τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Μαυρουδή Βορίδη, με αγωγή εναντίον της εφημερίδας.
Η κινητικότητα των παλαιών βαρώνων των μίντια, στην προσπάθειά τους να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους που έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ, οι συναντήσεις, οι συζητήσεις, οι σχεδιασμοί για συγχωνεύσεις ή για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ στον Τύπο και το Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, ζωντανό παραμένει και το ενδιαφέρον της "δεύτερης γενιάς διαπλοκής", νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι με τις πλάτες ακροδεξιών στοιχείων του περιβάλλοντος Σαμαρά επιχειρούν να διεισδύσουν στο μιντιακό τοπίο, είτε με επιθετικές εξαγορές είτε με τη δημιουργία νέων μέσων ενημέρωσης. Αυτοί έχουν ρευστότητα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο βαθιά είναι διατεθειμένοι να βάλουν.. το χέρι στην τσέπη.

Όλα αλλάζουν
Το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο "Βήμα της Κυριακής" με τίτλο "Η επανάσταση στην ενημέρωση" παρουσιάζει την κατεύθυνση του ΔΟΛ για την "επόμενη μέρα" σημειώνοντας ότι "η μεγάλη αλλαγή που συνετελέσθη στην ενημέρωση με την εισβολή της τηλεόρασης δεν είναι τίποτε ενώπιον των επερχομένων":
"Η τεχνολογία φέρνει θαύματα. Και διασφαλίζει την ενημέρωση του πολίτη. Η αλματώδης ανάπτυξη συνοδεύεται από την αυτονόητη έξαρση του ανταγωνισμού που θα λειτουργήσει υπέρ των πολιτών. Φυσικά ο νόμος της φυσικής επιλογής θα επικρατήσει και στον χώρο της ενημέρωσης - τα πρώτα αποτελέσματα των ριζικών αλλαγών στον χάρτη των ΜΜΕ δεν θα βραδύνουν.
'Το Βήμα', πρωτοπόρο εδώ και ενενήντα χρόνια, άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες τη μορφή του ελληνικού Τύπου. Τώρα φθάνει η ώρα για ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός - στην κορυφή της προσπάθειας να ξεφύγει η χώρα από την κρίση με ουσιαστικές αλλαγές.
Σ' αυτό το γοητευτικό νέο ταξίδι προσκαλούμε τους αναγνώστες του 'Βήματος', που προαγγέλλει σήμερα την επερχόμενη επανάσταση στην ενημέρωση".

ΔΟΛ- Πήγασος και mobile
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του συγκροτήματος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πόρταλ υποδοχής ειδήσεων -με κατάργηση των επιμέρους-, το οποίο θα διανέμεται σε διαφορετικές πλατφόρμες ενημέρωσης, μέσω p.c., ipad, mobile κ.λπ., κατά το πρότυπο της διεθνούς εμπειρίας μεγάλων ομίλων Τύπου. Για τον σκοπό αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το συγκρότημα βρίσκεται σε επαφές με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να συμφωνηθεί συνεργασία. Σημαντική λεπτομέρεια: οι επικρατούσες σκέψεις μέχρι σήμερα είναι το περιεχόμενο να "κλειδώσει", έτσι ώστε να μπει μπροστά η επιλογή των συνδρομών, όπως λέγεται μάλιστα, με πολύ μικρό τίμημα, έτσι ώστε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει από τα περιοδικά.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί συνεργασίας ή συγχώνευσης ή απορρόφησης της "Πήγασος" της οικογένειας Μπόμπολα ("Έθνος", "Ημερησία", Goal News κ.λπ.) από τον ΔΟΛ, αντί να κοπάζουν μετά τις ανακοινώσεις διάψευσης μέσω του Χρηματιστηρίου, αντίθετα φουντώνουν. Η εφημερίδα "Παρόν", που διατηρεί εδώ και χρόνια μια αρκετά ενημερωμένη στήλη και πρώτη δημοσίευσε τις σχετικές διεργασίες, επανήλθε την προηγούμενη Κυριακή υποστηρίζοντας: "Ο Μπόμπολας αποφάσισε να αποχωρήσει από όλα τα ΜΜΕ - Έχουν προχωρήσει οι επαφές με Ψυχάρη". Όπως σημειώνει, σε συνάντηση την Πέμπτη Μπόμπολα - Ψυχάρη κατατέθηκαν δύο επιλογές: Ή απορρόφηση της "Πήγασος" ή συνολική εξαγορά. Στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα επέμενε και χθες: "Ο Σ. Ψυχάρης συναντήθηκε με το Γ. Μπόμπολα και σήμερα [σ.σ. Δευτέρα] στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, στην έδρα του 'Πήγασου'".

Η δεύτερη γενιά διαπλοκής
Αυτό όμως που κινείται ακριβώς στη "γραμμή" της "Α" είναι το ρεπορτάζ "Μπαίνει ο Μαρινάκης στον ΔΟΛ", όπου αναφέρει: "Τα πάνω κάτω φέρνει ο Μαρινάκης, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παίξει μεγάλη μπάλα και στον χώρο των media γενικά. Με τα βήματα που πολύ προσεκτικά έχει κάνει ώς τώρα, αγοράζοντας μικρές εφημερίδες κυρίως και εκδίδοντας νέες όπως τα "Παραπολιτικά" [...]δείχνει ότι παράλληλα με τα καράβια και την εισβολή στο ποδόσφαιρο με πρώτο χαρτί τον Ολυμπιακό μπαίνει δυναμικά και στον χώρο του Τύπου, κτίζοντας μια αυτοκρατορία στους κρίσιμους και δυναμικούς χώρους που έχουν αποφασιστικό ρόλο και επιρροή, τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι παραδοσιακοί [εκδότες] υποχωρούν [..]"
Το "Παρόν" προχωρεί ακόμα περισσότερο το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι: "Από τις επαφές Ψυχάρη - Μαρινάκη, αυτό που έχει προκύψει, όπως λένε, είναι ότι ο βασικός όρος που θέτει ο μεγαλοεφοπλιστής είναι ότι θα πρέπει να έχει το πλειοψηφικό ποσοστό του ΔΟΛ".  
- Αυγή

No comments:

Post a Comment