Wednesday, April 3, 2019

Έσωζε πρόσφυγες, κινδυνεύει με 20ετή φυλάκιση...

Ο Μιγκέλ Ρολντάν κινδυνεύει με φυλάκιση 20 ετών από τις ιταλικές αρχές επειδή βοήθησε να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι από πνιγμό στη Μεσόγειο. Η κατηγορία είναι η συνήθης, βοηθούσε διακινητές. Ένας άνθρωπος που έδωσε την ψυχή του για να σώσει τόσους ανθρώπους, τιμωρείται σκληρά. Στόχος είναι η ίδια η αλληλεγγύη και η προσπάθεια εξαφάνισής της. Αλλά να η ιστορία του Ρολντάν:
Τον Ιούνιο του 2017 ο πυροσβέστης Μιγκέλ Ρολντάν δούλευε επί 18 ώρες σε ένα διασωστικό.. σκάφος στη Μεσόγειο. Μία κλήση τον ειδοποιεί ότι βυθίζεται και άλλη βάρκα με μετανάστες. Είναι 10 το βράδυ και τελείως σκοτεινά. Ξεκινά με δύο συναδέλφους του, με μια μικρή βάρκα, να βρει τους μετανάστες που πνίγονται. Πλέουν για 200 μέτρα, σβήνουν τις μηχανές και ακολουθούν κραυγές για βοήθεια.
Βρίσκουν τους μετανάστες μέσα σε 10 λεπτά, αλλά το κέντρο ελέγχου έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, αρνείται να δώσει άδεια στην ομάδα για να τους σώσει. Βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Λιβύης και θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Τους χορηγείται άδεια να διεξάγουν επιχείρηση διάσωσης 15 λεπτά αργότερα. Αλλά ένα τέταρτο της ώρας είναι αιωνιότητα για τους μετανάστες που αγωνίζονται να μείνουν ζωντανοί.
«Μπορούσαμε να σώσουμε μόνο τους μισούς, πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν», θυμάται ο 32χρονος πυροσβέστης από τη νότια πόλη της Μάλαγα, ο οποίος ήταν μέλος της υποβρύχιας μονάδας του πυροσβεστικού τμήματος του Δημαρχείου της Σεβίλλης από το 2013. Η πράξη αλληλεγγύης του εκείνη τη μέρα, όπως και η βοήθειά του σε άλλες αποστολές διάσωσης το καλοκαίρι του 2017, θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για 20 χρόνια για υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης και συνεργασίας με διακινητές ανθρώπων.

Διασώστης και στο Αιγαίο

Ο Ρολντάν είχε προηγούμενη εμπειρία από αποστολές διάσωσης στο Αιγαίο, στη Λέσβο και αποφάσισε να «ξοδέψει» τις 20 ημέρες των διακοπών του τον Ιούνιο του 2017 στο Iuventa, ένα παλιό αλιευτικό σκάφος, που μετετράπη σε διασωστικό σκάφος από τη γερμανική ΜΚΟ Jugend Rettet. Το πλήρωμα αναχώρησε για το λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα και έπλευσε 17 ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή της Λιβύης σε διεθνή ύδατα. Εκείνες τις 20 μέρες, η ομάδα διέσωσε 5.000 ανθρώπους.
Όταν ο Ρολντάν επέστρεψε στη Σεβίλη, το πλήρωμα συνέχισε να πραγματοποιεί αποστολές διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, έναν από τους πιο «δημοφιλείς» δρόμους για είσοδο στην Ευρώπη, διασώζοντας περίπου 14.000 ανθρώπους τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά οι αποστολές διάσωσης διακόπηκαν στις 2 Αυγούστου, όταν οι Ιταλικές αρχές κατέλαβαν το Iuventa και ξεκίνησαν έρευνα για το πλήρωμα για «διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης». Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ένας δικαστής στην πόλη Τραπάνι της Σικελίας να κατηγορεί ολόκληρο το πλήρωμα, 7 Γερμανούς, 2 Σκωτσέζους και τον Ρολντάν για βοήθεια στους διακινητές ανθρώπων.
«Είναι απίστευτο. Σεβόμαστε τους κανόνες τόσο πολύ που έχουμε δει τους ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω της γραφειοκρατίας. Η κατηγορία είναι ένα τεράστιο χαστούκι στο πρόσωπο», λέει ο Ρολντάν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 3.116 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2017, από τους οποίους οι περισσότεροι -2.832 άνθρωποι- πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, όπου ο Ρολντάν δούλευε ως εθελοντής.
Η υπόθεση του Ρολντάν δεν είναι η μοναδική. Το 2018, τρεις πυροσβέστες από τη Σεβίλλη αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φυλάκισης με 10 χρόνια για «συμμετοχή σε λαθραία εισαγωγή ανθρώπων» ως εθελοντές στην Ισπανική Ένωσης Βοήθειας, μία ισπανική Ένωσης που προσπαθεί να σώζει μετανάστες που πνίγονται στη θάλασσα. Οι τρεις άνδρες αθωώθηκαν, αλλά ο Ρολντάν μπορεί να μην είναι τόσο τυχερός, λέει ο Όινο Ρέινα, πρόεδρος της Ένωσης.

Πηγή: ARTI news

No comments:

Post a Comment