Tuesday, April 30, 2019

«Το Σεξ Χωρίς Συναίνεση Είναι Βιασμός»

Να αποσυρθεί ο προτεινόμενος υπεραντιδραστικός ορισμός του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΕΕ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ / Aνακοίνωση:

Καταγγέλλουμε την προωθούμενη αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα της χώρας, η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη της τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος και των συλλογικοτήτων, αλλά τροποποιεί τον ισχύοντα ορισμό (άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα) σε αντιδραστική κατεύθυνση.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου..
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την επιλογή των μελών της επιτροπής η οποία συνέταξε αυτό το εκτρωματικό σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή, η οποία συστάθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την αναδιαμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, στο σχέδιο που έχει παραδώσει, προτείνει την αλλαγή του νομικού ορισμού του βιασμού, στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, προς το χειρότερο. Ο ορισμός που προτείνεται βασίζεται αποκλειστικά στην ύπαρξη ή απειλή σωματικής βίας, περιορίζοντας δραματικά τις περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζονται ως βιασμοί.
Και τούτο, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα θύματα, πρωτίστως γυναίκες, αλλά και άνδρες, δεν βρίσκονται αναγκαστικά υπό τη χρήση βίας αλλά και υπό συνθήκες ψυχολογικού εκβιασμού (π.χ. απόλυση ή δημόσια γνωστοποίηση μιας βιντεοσκοπημένης σεξουαλικής συνεύρεσης) ή υπό συνθήκες απώλειας συνείδησης λόγω χορήγησης από τους δράστες χημικών ουσιών (π.χ. χάπι βιασμού). Μια τέτοια αντιδραστική αναδιατύπωση του ορισμού θα καταστήσει τα θύματα ή τα υποψήφια θύματα περισσότερο ευάλωτα και θα τα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο από το να καταγγέλλουν το γεγονός. Κι αυτό, ενώ, ήδη, γνωρίζουμε ότι o αριθμός των γυναικών που βιάζονται αλλά δεν καταγγέλλουν το βιασμό είναι υψηλός και πως οι άντρες που βιάζονται σιωπούν εντελώς.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τον ορισμό του βιασμού έτσι όπως διατυπώνεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει κατακυρωθεί με το Ν. 4531/2018 και στο άρθρο 36 της οποίας γίνεται λόγος για εκούσια συγκατάθεση των ατόμων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης.
  • Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία καθώς και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.
  • Να λειτουργήσουν στον Δήμο μας επαρκείς δομές στήριξης (ψυχολογικής και νομικής) των θυμάτων.
Ξέρουμε, βέβαια, καλά πως η υιοθέτηση ενός ορισμού που να θέτει ως βασική προϋπόθεση την εκούσια συγκατάθεση των ατόμων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξηδεν θα εξαλείψει το φαινόμενο ούτε τις νοοτροπίες που οδηγούν στη συγκάλυψή του. Ο βιασμός είναι στοιχείο της κυρίαρχης καπιταλιστικής και πατριαρχικής κουλτούρας. Όμως, από καλύτερες θέσεις το φεμινιστικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα θα μπορούν να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγείλουν το βιασμό και να τους συμπαραστέκονται μέσα στις αίθουσες του αντιδραστικού αστικού δικαστικού συστήματος!

No comments:

Post a Comment