Wednesday, June 5, 2019

Αφορολόγητο: οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι

Δυο κουβέντες για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου- που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός- για να έχουμε το μέτρο των πραγμάτων.
1. Από πέρσι τον Αύγουστο που βγήκαμε από τα μνημόνια (Όχι από την περιοριστική πολιτική, τον έλεγχο της Κομισιόν και την λιτότητα) η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της- σε συνεννόηση με τους δανειστές- να προχωρήσει στην κατάργηση της μείωσης..
συντάξεων και αφορολογήτου. (Η μείωση των συντάξεων είχε ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019 και το αφορολόγητο την 1/1/2020.
2. Μετά τις συντάξεις τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της μείωσης του αφορολογήτου. Όταν φάνηκε πως οι δανειστές και κυρίως οι Ευρωπαίοι ήταν θετικά διακείμενοι, πρώτη η ΝΔ και μετά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έτρεξαν να καταθέσουν τροπολογίες για να καταργηθεί αμέσως. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές. καθώς η τελευταία είχε επιλέξει να πάει με το γράμμα των δεσμεύσεων. Για άρση μιας δέσμευσης απέναντι στους δανειστές απαιτείται σύμφωνη γνώμη και απόφαση του Eurogroup.
3. Οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, αν ψηφίζονταν σήμαιναν μονομερή ενέργεια της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και στα όργανα της ευρωζώνης. Σαν ΕΦΣΥΝ είχαμε τότε απευθύνει ευθέως την ερώτηση στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα: Είστε υπέρ των μονομερών ενεργειών; Η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είναι ένα σωστό μέτρο. Θέλετε να παρθεί με μονομερή ενέργεια της Ελλάδας ή σε συμφωνία με τους δανειστές; Απάντηση δεν πήραμε.
4. Τώρα ο Τσίπρας γύρισε την μπάλα στο γήπεδο των αντιπάλων του. Φέρνει ο ίδιος στη Βουλή την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου με μονομερή ενέργεια. Πρόκειται για μία κίνηση με πολιτικό συμβολισμό και υποδηλώνει την πρόθεσή του να μην χαρίσει στη ΝΔ- αν αυτή είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- ένα θετικό μέτρο το οποίο επιδίωξε η σημερινή κυβέρνηση να έρθει. Σημειωτέον ότι η ΝΔ έχει συμπεριλάβει την μείωση του αφορολογήτου στον κυβερνητικό της πρόγραμμα. Την έχει υπολογίσει κι έχει λογαριάσει την εξοικονόμηση χρημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
5. Το μέτρο θα ψηφιστεί αλλά μόνο πολιτική σημασία έχει. Εφαρμογή θα έχει από 1/1/2020. Τώρα σε τίποτα δεν επηρεάζει την οικονομία και τους πολίτες. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί είτε να το υπερασπιστεί είτε να το καταργήσει.
Έτσι έχουν τα πράγματα και η ακριβής απεικόνισή τους. Τα συμπεράσματα και οι κρίσεις δικές σας.

- από το fb του δημοσιογράφου - ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου

No comments:

Post a Comment