Thursday, January 26, 2017

Βιομηχανία διώξεων στην Πολυτεχνική Ξάνθης

Βιομηχανία διώξεων εναντίον φοιτητών με δράση στο φοιτητικό κίνημα φαίνεται πώς έχει στηθεί στην Πολυτεχνική Ξάνθης, με κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση ενός καθηγητή που έχει καταγγελθεί για ακροδεξιά ρητορική και πρακτική εντός και εκτός αμφιθεάτρου.
Στις 13 Απριλίου 2016 πραγματοποιείται στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πολυτεχνείου Θράκης, στην Ξάνθη, διαμαρτυρία φοιτητών με αντιφασιστικό περιεχόμενο. Αφορμή, η εμφάνιση φασιστικών συνθημάτων και ναζιστικών συμβόλων στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά και η αντιπαράθεση, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στους φοιτητές και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γεώργιο Παύλο.
Οι φοιτητές κατηγορούσαν τον καθηγητή Παύλο για τον τρόπο που έκανε
το μάθημά του (του απέδιδαν υπερβολικά ποσοστά αποτυχίας, ακαθόριστο περίγραμμα ύλης, πίεση να προμηθευτούν το σύγγραμμά του κ.ά.), ενώ τον κατηγορούσαν και για ακροδεξιά ρητορική μέσα στο μάθημα αλλά και σε διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστελνε στους φοιτητές, για ιδεολογική κατήχηση στα σεμινάρια που οργάνωνε, για προσβλητική στάση. Όταν τελειώνει η διαμαρτυρία, δέχονται επίθεση, σύμφωνα με καταγγελία των ιδίων, δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων είχε κατηγορηθεί από τους φοιτητές ως ακροδεξιός.
Υποβάλλεται μήνυση εναντίον τριών φοιτητών για βαριά αδικήματα. Οι φοιτητές που δέχτηκαν τη μήνυση αρνούνται κάθε κατηγορία και αποδεικνύουν (με φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση, αλλά αντίθετα έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση/όξυνση που είχε δημιουργηθεί. Αναμένεται η εξέλιξη της δίωξής τους.
Ο φοιτητικός σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών και εξαρχής συσχετίζει την υπόθεση με τη δράση του αναπληρωτή καθηγητή Γ. Παύλου και τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με τον μηνυτή. Φοιτητές με τους οποίους μιλήσαμε υποστήριξαν ότι ο Γ. Παύλος απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ουσιαστικά καλούσε τους μηνυόμενους φοιτητές σε συμμόρφωση και παύση της συνδικαλιστικής τους δράσης ώστε να αποσυρθεί η μήνυση και να παρέμβει στους εισαγγελείς.
Η ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου καταγγέλλει «φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή Γ. Παύλου όσο και ενός φασίστα υποστηρικτή του», αναφέρεται σε «φασιστική ρητορεία» του καθηγητή, και τον κατηγορούν ότι «στοχοποίησε τους 3 διωκόμενους φοιτητές ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης». Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών τοποθετούνται πλήθος φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και πανεπιστημιακοί.

- περισσοτερα στο ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σωτήρη στο unfollow

No comments:

Post a Comment