Monday, September 10, 2018

Θεωρητικά ευφυείς, πρακτικά ηλίθιοι

Η ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ... ΑΜΙΣΘΙ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων που παλιότερα μιλούσαν μόνο στο μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την
κοινότητα. Γρήγορα υποχρεώνονταν να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με έναν κάτοχο βραβείου Νόμπελ. Ζούμε την επέλαση των ηλιθίων».
Δεν είναι δικό μου, είναι του Έκο, το είπε το καλοκαίρι του ΄15, λίγο πριν πεθάνει. Το παραθέτω,
επειδή το αναπαράγουμε ως άποψη -χωρίς να ξέρουμε την πηγή της- πολύ συχνά και οι ίδιοι οι εθελόδουλοι των social (όποιος δεν κερδίζει χρήματα από τα social, εργάζεται στην πραγματικότητα αμισθί γι αυτά), για να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας και δημιουργώντας ένα παράδοξο: Κάνουμε μια διαπίστωση χωρίς να περιλαμβάνουμε σε αυτή τους εαυτούς μας, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε ένα τουβλάκι του οικοδομήματος το οποίο περιγράφουμε.

Δεν δημιουργεί, φυσικά, το ίντερνετ τη βλακεία, όπως βολικά πιστεύουν πολλοί. Δεν είπε αυτό ο Έκο, εξάλλου. Η τεχνολογία δεν είναι αυτό που ήρθε να βλακέψει και να «χαλάσει» μια πανέξυπνη ανθρωπότητα, ένα είδος που πολύ αλαζονικά αποκαλεί εαυτόν homo sapiens sapiens, ανάγοντας την αλαζονεία σε γελοιότητα με την επανάληψη του «έξυπνος». Ένα είδος που αποθεώνει την ευφυΐα και προσπαθεί να εξαλείψει τη βλακεία, με μεθόδους ευγονικής αλλά και κοινωνικής απομόνωσης για τους «κάτω του μέσου όρου».

Η τεχνολογία αποκαλύπτει αυτό που είμαστε: έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αναπαράξουμε και να διαδώσουμε τη μεγαλύτερη χαζομάρα, χάρη σε εργαλεία που υπερβαίνουν πλέον τις αντιληπτικές και αναλυτικές μας ικανότητες. Όσο τα εξωτερικά εργαλεία ήταν κατώτερα του εργαλείου που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, φαντάζαμε ως το εξυπνότερο είδος στο σύμπαν. Τώρα δημιουργήσαμε εξυπνότερα από μας εργαλεία, τα οποία αποκάλυψαν τη συλλογική μας βλακεία και θα έπρεπε να μας κάνουν να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ως είδος τους εαυτούς μας. Ίσως και τον τρόπο με τον οποίο μετράμε την ευφυΐα. Και την αξιολογούμε. Homo sapiens stupidus. Θεωρητικά ευφυείς. Πρακτικά ηλίθιοι.

πηγη: harddog-sport

No comments:

Post a Comment