Monday, July 15, 2019

Από το «σπάστε τις κάμερες» στο «καθαρίστε τα Εξάρχεια»

Ο πολιτικός συντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Τερζής με αφορμή το δισέλιδο στα ΝΕΑ του Σαββάτου που υπογράφει ο Ηλίας Κανέλλης, με τίτλο «Επιχείρηση: Καθαρίστε τα Εξάρχεια», θυμήθηκε και παραθέτει στο facebook μία παλιά ιστορία για τον αρθρογράφο.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Δ. Τερζή στο fb:..
"Στα ΝΕΑ του Σαββάτου ο αναγνώστης, στις πρώτες σελίδες, θα αντικρίσει ένα δισέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Επιχείρηση: Καθαρίστε τα Εξάρχεια».
"Ειλικρινά έπεσα από τα σύννεφα βλέποντας ότι συντάκτης του ρεπορτάζ είναι ο καθημερινός αρθρογράφος της εφημερίδας, Ηλίας Κανέλλης.
«Έγινε στα γεράματα μπατσοσυντάκτης;», αναρωτήθηκα, καθώς το κείμενο ήταν γραμμένο με περίσσια αγωνία για το τι θα κάνει η αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων.
Μετά, θυμήθηκα κάτι άλλο...
Στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν στα Εξάρχεια άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης, ο Ηλίας Κανέλλης με άρθρο του στην «Εποχή» (18.11.1990) κατέληγε χωρίς περιφράσεις: "Σπάστε τις λοιπόν. Τι περιμένετε;"
Σχεδόν αυτόματα λειτούργησαν τα ανακλαστικά των διωκτικών αρχών. Με έγγραφό της η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας Αττικής έστειλε στον εισαγγελέα τον αρθρογράφο και τον υπεύθυνο της εφημερίδας Παύλο Κλαυδιανό, με την κατηγορία ότι παρέβησαν τα άρθρα 186 παρ. 2, 382 παρ. 1 και 381 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα καθώς και τα άρθρα 1,2,3,4,5,6,7,8 του Α.Ν. 1092/1938. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη εναντίον τους για "παράνομη παρότρυνση στη διάπραξη διακεκριμένων φθορών διά του Τύπου".

Στο άρθρο του ο Ηλίας Κανέλλης έγραφε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κάμερες παντού, στην υπηρεσία του θεσμισμένου μηχανισμού καταδόσεων και τώρα θα δείτε και το πιστεύουν οι αφελείς που φοβούνται ότι τα ναρκωτικά είναι ένα αδηφάγο τέρας και, δεν πάει στο καλό, τι γυρεύουν οι φιλήσυχοι άνθρωποι στην πλατεία Εξαρχείων, κάμερες παντού, όλους θα τους εξαρθρώσουμε, όλοι είναι ύποπτοι, όλοι είναι ένοχοι κι η ελευθερία έχει όρια, όλοι μέσα, στην πυρά οι μάγισσες του καιρού μας κι όσοι μείνουμε, επιτηρούμενοι από την πάλλευκη και άσπιλη Ελληνική Αστυνομία θα μπορούμε να τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα ατέρμονο, αδυσώπητο κυνηγητό του επιούσιου και της γενικότερης ευμάρειας υπό την προστασία της ηλεκτρονικής, της νέας τεχνολογίας, του άγρυπνου ματιού της αστυνομικής κάμερας...»
Το συμπέρασμα ήταν αβίαστο: "Δεν έχουμε τίποτα με τις κάμερες. Λατρεύουμε τον κινηματογράφο στον οποίο είναι απαραίτητες. Δεν έχουμε τίποτα με τη νέα τεχνολογία - ίσα ίσα, πιστεύουμε στις δυνατότητες που μας παρέχει. Ομως, τούτες τις κάμερες που τις έβαλαν για να ελέγχουν τις κινήσεις μας, τούτες τις κάμερες πρέπει κάποιοι να τις σπάσουν».
Για την ιστορία την υπεράσπιση ανέλαβαν οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αλέκα Ζορμπαλά. Κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι βουλευτές Γ. Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ), Π. Σκοτεινιώτης (ΣΥΝ), Αν. Ανδρεαδάκη (Οικολόγοι Εναλλακτικοί) και ο καθηγητής της Νομικής Γ. Π. Δρόσος. Μετά τη μελέτη της δικογραφίας, ο εισαγγελέας Τ. Μασσαλής εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ότι "δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν αξιόποινη πράξη". Το Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση αυτή με το βούλευμα 3041/41 και έπαυσε την άσκηση ποινικής δίωξης.
Αυτά τότε. Σήμερα η ντροπή."

-πηγή: zoornalistas

No comments:

Post a Comment