Tuesday, September 8, 2020

Από τη «Ρόζα» ώς τη «Luwi71»


Την ώρα που οι αστυνομικοί των Χανίων, πιστοί στον ρόλο τους σαν «σκυλιά των αφεντικών», εκκένωναν τη «Ρόζα Νέρα» ώστε να ανοίξουν τον δρόμο στις μπουλντόζες και τους ξενοδόχους του «γαλάζιου» πρώην πρύτανη και νυν υφυπουργού Παιδείας, στη μακρινή Λιψία οι κάτοικοι της.. συνοικίας Κόνεβιτς, των «Εξαρχείων» της ανατολικογερμανικής πόλης, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Εξέγερση!
Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία έκοψε με αλυσοπρίονα την οχυρωμένη είσοδο της ιστορικής κατάληψης «Luwi71» στη Λουντβιχστράσε συλλαμβάνοντας μετά από σύντομη μάχη αρκετούς υπερασπιστές της. Ενώ όμως οι Γερμανοί αστυνομικοί νόμιζαν ότι «καθάρισαν», βρέθηκαν ουσιαστικά πολιορκημένοι, με δεκάδες τραυματίες από πέτρες, μπουκάλια και βεγγαλικά. Μάλιστα προχθές το βράδυ οι διαδηλωτές παραλίγο να καταρρίψουν και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τυφλώνοντας τον πιλότο με μια δέσμη λέιζερ…
Μιλάμε για πολύ ξύλο, με τραυματίες εκατέρωθεν, αλλά και κανονικές οδομαχίες γύρω από φλεγόμενους κάδους και πρόχειρα οδοφράγματα, με περιπολικά τυλιγμένα στις φλόγες και πετροπόλεμο από παράθυρα και ταράτσες! Το κτίριο της «Luwi71» ανακαταλήφθηκε προσωρινά, έστω για μερικές ώρες, ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με τούβλα και καδρόνια και ένα αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Χθες ήταν η τέταρτη μέρα του λαϊκού ξεσηκωμού χιλιάδων αριστερών κατοίκων και αλληλέγγυων. Η εισβολή στη «Luwi71» και άλλο ένα εγκαταλειμμένο κτίριο της συνοικίας, όπως και η εκκένωση της περίφημης κατάληψης «Syndikat» στο Βερολίνο, ήταν μόνο ο σπινθήρας: η πραγματική αιτία για την εξέγερση είναι ο συνεχής «εξευγενισμός» (ελληνικά... τζεντριφικέσιο, gentrification!) του Κόνεβιτς μέσα από την τεχνητή αύξηση των ενοικίων και την αγορά ολόκληρων κτιρίων από πλούσιους επενδυτές, που θέλουν να διώξουν φοιτητές και διανοούμενους και να αλλάξουν τον λαϊκό χαρακτήρα της. Αλλά όπως και στα Χανιά και τα Εξάρχεια, αστυνομικοί και ξενοδόχοι λογαριάζουν χωρίς τον πραγματικό «ξενοδόχο» – τους ανθρώπους που ζουν εκεί και αρνούνται να δεχτούν τετελεσμένα.

Γιώργος Τσιάρας / EfSyn
 

No comments:

Post a Comment