Saturday, January 30, 2021

Τι στο διάολο είναι αυτό το «20/20»;


«Η εξιστόρηση του παραλόγου είναι ο λογικότερος τρόπος που βρίσκω για να περιγράψω τον κόσμο που ζω», γράφει στην εισαγωγή της νουβέλας «The sun dog» (Το σκυλί της Πολαρόιντ) o Stephen King.
Αυτό είναι μια εξίσου καλή εισαγωγή ώστε να προσπαθήσουμε να επεξηγήσουμε τι δουλειά έχουμε.. αυτή τη στιγμή μπροστά στην οθόνη του desktop, του laptop, του κινητού ή του tablet σας.
Στο 2020mag.gr, για να μπορέσουμε να εξιστορήσουμε τον παραλογισμό που ζούμε, δεν περιμέναμε να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γινόμαστε οι συνθήκες.
Χωρίς μάλιστα επιχειρηματικές ή κομματικές «πλάτες».
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το 2020 δεν είναι ήταν απλά ένας ακόμα χρόνος που «πέρασε και πάει».
Άλλαξε -προσωπικά για τον καθένα μας, αλλά και κοινωνικά- δομικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας σε τόσο πολλά επίπεδα, που... χάσαμε την μπάλα.
Η χρονιά που μας άφησε, στιγματίστηκε προφανώς από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά εστιάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, αυτό ήταν απλά το παθογόνο φόντο μιας αλληλουχίας γεγονότων που θα μας συνοδεύουν ως κοινωνία για χρόνια, ακόμα και όταν, νομοτελειακά, ο ιός θα έχει ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο.
Η πανδημία του κορονοϊού στάθηκε συγχρόνως -και- η αφορμή να περάσουμε στην εποχή που μια νέα βαρβαρότητα ξεπρόβαλλε, κουβαλώντας μαζί της όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη μιας δεκαετούς και βάλε κρίσης.
Μιας κρίσης οικονομικής, ηθικής, πλέον και βιοπολιτικής.
Η συνεχής αυτή εξαθλίωση έθρεψε το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο τον συντηρητισμό και την απάθεια, που επελαύνουν ως νέοι ιοί και μολύνουν σαν τοξικά απόβλητα τις ζωές μας.
Το 2020 -επιτέλους- τελείωσε, αλλά το 2021 σε καμία περίπτωση δεν μας υπόσχεται καλύτερες ημέρες.
Είναι -και πάλι- η εποχή που οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να δυναμώσουν τη φωνή τους, δυστυχώς σε μια έρημο ακραίας συντήρησης και απουσίας Μέσων που να αντιπροσωπεύουν τη φωνή τους, αν εξαιρέσεις τον χαοτικά ποικιλόμορφο, αλλά παρεμβατικό κόσμο των social media.

Το 20/20, όμως, μόλις άρχισε

Το 20/20 δεν είναι χρονολογία. Είναι, όπως θα σας εξηγούσε με μεγαλύτερη επιστημονική επάρκεια ένας οφθαλμίατρος, η τέλεια όραση. Το 20 στα 20.
Στο 2020mag.gr αποφασίσαμε να συνδημιουργήσουμε έναν πολύχρωμο κόσμο, που τον πρώτο λόγο θα έχει η άποψη, o σχολιασμός, η ανάλυση της επικαιρότητας και φυσικά ο πολιτισμός (που τελεί ΥΠΠΟ κράτηση).

Στο 2020mag.gr έχω την ανέλπιστη τύχη και χαρά να «συγκατοικώ» με ανθρώπους που πάντα θαύμαζα και ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους. Με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και επιδραστικούς αρθρογράφους και κειμενογράφους της εποχής μας, δημοσιογράφους με εμπειρία στο αντικείμενό τους, αλλά επίσης με καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Στο 20/20 δεν είμαστε ομοζυγωτικά -ιδεολογικά- αδέρφια.
Δεν μοιάζουμε μεταξύ μας, δεν συμφωνούμε πάντα, ούτε μαζευτήκαμε ένα ωραίο πρωί για να ανακατέψουμε μια σούπα ομοιογένειας. Έναν θάλαμο αντήχησης όπου η γνώμη του ενός θα επιβεβαιώνει την άποψη του άλλου.
Έχουμε όμως αναντίρρητα έναν κοινό τόπο: Να δώσουμε φωνή στη σκέψη κάθε προοδευτικού και ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου απέναντι στον συντηρητισμό, τη διαφθορά, το μίσος, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον φόβο.
Αυτό είναι το 20/20 magazine.
«Τα μάτια σας 14», για τη δεκαετία του ’20, που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, έχοντας ήδη αλλάξει τον κόσμο και τις ζωές μας έτσι όπως τις ξέραμε.
Ας είμαστε, όμως, από την πρώτη μέρα ειλικρινείς μεταξύ μας:
  • Aν αναζητάτε απόψεις και θέματα κοινωνικής «συντήρησης» ή παρωχημένης κομματικής εξέδρας, βρίσκεστε σε λάθος μέρος.
  • Αν είστε ικανοποιημένοι με βαρετά και προκατασκευασμένα podcasts και videos «ειδικών» opinion leaders (που λέει και ο Κικίλιας), βρίσκεστε σε λάθος μέρος.
  • Αν νομίζετε πως είμαστε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, που όλοι συμφωνούμε, αναγκαστικά, μεταξύ μας για να προωθήσουμε συγκεκριμένα μιντιακά συμφέροντα, είστε σίγουρα σε λάθος μέρος.
Το 20/20 δεν είναι «άλλη μία από τα ίδια»
Mε πρωτότυπο περιεχόμενο και αισθητική.
Mε κείμενα απόψεων, σχολιασμό, ανάλυση της επικαιρότητας, ανατρεπτικές συνεντεύξεις, podcasts και videos για όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.
Με αληθινές ιστορίες ανθρώπων.
Στα σοβαρά, αλλά και με χιούμορ.
Στο 20/20 δεν είμαστε αντιεξουσιαστές. Είμαστε αθεράπευτα υπέρ της εξουσίας.
Της εξουσίας μιας πεισματάρας αλήθειας, που θα φυτρώνει, παράδοξα, ανατρεπτικά και επίμονα, πάνω σε τσιμεντωμένα ερείπια παραπληροφόρησης και κανονικότητας.
Χωρίς ΚΑΜΙΑ κομματική και επιχειρηματική «δέσμευση».
Χωρίς λογοκρισία.
Στο 20/20 τρέφουμε οικειοθελώς -και με πολύ πάθος- αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση.
Το 2020mag.gr θα είναι σαν τα μάτια σου.
Αλλά, δεν χρειάζεται να πιστέψεις εμάς.
Πίστεψε στα μάτια σου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ / 2020mag.gr

No comments:

Post a Comment