Saturday, September 17, 2022

Η ωμή αστυνομική βία στο ΑΠΘ γιγαντώνει τις αντιδράσεις

Δολοφονική επίθεση με χημικά στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ


Η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν έχει κάμψει το φοιτητικό κίνημα που απαντά με συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες.
Οι ντροπιαστικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όταν άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη (κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωσταντίνου με περίπου 5.000 κόσμο και ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής) και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. να επιβάλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία φουντώνει τις αντιδράσεις δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα με απόλυτη υπεύθυνη την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί.
«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητώντας παράλληλα «απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας» προκειμένου «να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους».
«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει το ΚΚΕ.

Aγρια νύχτα καταστολής

Ξύλο, χημικά, πρόκληση. Απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν τη νύχτα στο ΑΠΘ και σε δρόμους της Θεσσαλονίκης με την αστυνομία να επιτίθεται σε χιλιάδες κόσμου που παρακολουθούσε συναυλία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.
Οι φοιτητές και η νεολαία δείχνουν ότι δεν τρομοκρατούνται και ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των ΟΠΠΙ. Η χθεσινή ήταν νύχτα ντροπής για την αστυνομία, το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση.
Μέσα στο χάος, σε μια συμβολική κίνηση, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τους μουσικούς του αποφάσισαν να επιστρέψουν στη σκηνή και να τραγουδήσουν τον «Πεχλιβάνη» χωρίς ρεύμα, παρέα μια χιλιάδες κόσμου.


Η δολοφονική ενέργεια της αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. 
Γύρω στις 00:30 άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωσταντίνου ενώ είχε περίπου 5.000 κόσμο και ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής.
Αποτέλεσμα ήταν η συναυλία να διακοπεί. Και ενώ αρχικά πολλοί φοιτητές δεν αποχωρούσαν απ' το χώρο παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα, άρχισαν να φεύγουν μαζικά, με αρκετούς να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με τις μπλούζες τους καθώς δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Αρκετά παιδιά βρέθηκαν σε κατάσταση λιποθυμίας στην Εγνατία, που στο μεταξύ έκλεισε για την κυκλοφορία των οχημάτων, και στην πλατεία Συντριβανίου.
Οι δρομοι γυρω απ' το ΑΠΘ μετατράπηκαν σε κόλαση από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι δυνάμεις καταστολής, ενώ χημικά και κρότου λάμψης εξακολουθούσαν να πέφτουν βροχή για πολλή ώρα.
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας, στήθηκαν οδοφράγματα, μπήκαν φωτιές σε κάδους και ακούγονταν παντού σειρήνες.
Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα η κατάσταση άρχισε να βαίνει προς εκτόνωση, καθώς πολλοί είχαν πια διασπαστεί προς την Αριστοτέλους και τα γύρω στενά. Μια φράση ακουγόταν δυνατά προς τα ΜΑΤ: «Ντροπή σας».

*Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικα με τις αιτιάσεις για το χθεσινό όργιο καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ΕΛ.ΑΣ αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών (σ.σ. «ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών» κατά τους συντάκτες της ανακοίνωσης) στο χώρο της συναυλίας τονίζοντας παράλληλα πως δυνάμεις καταστολής που «βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης» δέχτηκαν «σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες)».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:
"Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.
Στην συνέχεια, και κατά την αποχώρηση του πλήθους έπειτα από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.
Ακολούθως, περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στην συνεχεία, οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δεν φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης."


Αστυνομικοί κατά... ΕΛ.ΑΣ. μετά τις χθεσινές εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ

Σε αναβρασμό η φοιτητική κοινότητα μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας μέσα και έξω από την Πανεπιστημιούπολη, την ώρα που ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αφήνει σαφείς αιχμές για τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.
Με μια ανάρτησή του γεμάτη υπόνοιες ο Θοδωρής Τσαϊρίδης αναφέρει ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ή θα έπρεπε να μην δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της συναυλίας ή θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την πανεπιστημιούπολη.
Αφήνει, ακόμη, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις των αστυνομικών απέναντι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Η ανάρτηση:
Δεν χρειάζεται να διαλέξεις στρατόπεδο και να είσαι με τους μεν ή τους δε για να αντιληφθείς ότι όλο αυτό είναι παράλογο
Χθες μέσα στο ΑΠΘ έγινε μια συναυλία με χιλιάδες άτομα κατά της πανεπιστημιακής και δίπλα στην συναυλία άφησαν διμοιρίες ακίνητες
Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να πίστευε ότι δεν θα υπήρχαν επεισόδια ;
Άρα ή δεν δίνεις άδεια στην συναυλία να πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ ή τραβάς τις αστυνομίες δυνάμεις εκτός ώστε να αποφύγεις την σύγκρουση
ΤΙ έγινε ;
Και την συναυλία άφησαν να γίνει και τις διμοιρίες άφησαν μέσα και τελικά ξεκίνησαν επεισόδια εντός και επεκτάθηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του
ΥΓ Το νομικό τμήμα της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα ώστε να προφυλαχτούν τα μέλη μας απο όλες αυτές τις επικίνδυνες τακτικές.
- από Efsyn

No comments:

Post a Comment