Monday, July 27, 2020

Ο χυλός της Athens Voice για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο


Tο άρθρο της Athens Voice για τον Αντετοκούνμπο είναι υπόδειγμα γνωστικής παραφωνίας και διπλής σκέψης (υπερασπίζεται ταυτόχρονα αντιφατικές ιδέες που η μία αναιρεί την άλλη).
Ξεκινά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα και αποδεικνύεται από τις χυδαίες.. επιθέσεις που δέχθηκε ο Γιάννης. Επιπλέον, υπερασπίζεται την ελληνικότητα του Αντετοκούνμπο αφού «είναι λεβέντης, που τίμησε την ελληνική σημαία στο NBA» και υπηρέτησε πρόθυμα στον Ελληνικό στρατό, τη στιγμή που άλλοι, γνωστοί Έλληνες, έκαναν το παν για να τον αποφύγουν.
Στη συνέχεια ωστόσο, ψέγει τον Γιάννη διότι «παρασύρθηκε από τη μόδα του Black Lives Matter και μπέρδεψε την Ελλάδα με την Αμερική», διότι η Ελλάδα ποτέ δεν έφερε με το ζόρι σκλάβους. Αντίθετα, ήταν «αυτός και η οικογένειά του που ήρθαν σε μια χώρα που δεν τους φώναξε και δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί κανέναν».
Έτσι, ο Αντετοκούνμπο δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση που βίωσε στην Ελλάδα. Και εκεί που λίγο πριν ήταν «πιο Έλληνας» από πολλούς Έλληνες, τώρα δεν είναι ακριβώς Έλληνας, αφού παραβίασε τα σύνορα μιας χώρας «που δεν τον φώναξε».
Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να συνυπάρχει αυτός ο λογικός χυλός σε ένα κείμενο, η απάντηση είναι μία – ο εθνικισμός. Το ίδιο άρθρο επιδίδεται σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα για τα παιδιά των Ελλήνων που τα άρπαζαν οι Σουλτάνοι για να τα κάνουν Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, αλλά παρόλα αυτά εμείς «καταφέραμε από σκλάβοι και τρισάθλιοι πένητες να κάνουμε τον τόπο περήφανο και πλούσιο». Για να κλείσει με την κωμικοτραγική αποστροφή «Εμείς ήμασταν οι σκλάβοι, Γιάννη. Και οι γονείς σου οι ελεύθεροι.»
Μια από τις βασικές λειτουργίες της ιδεολογίας είναι να καμπυλώνει το αντιληπτικό σύμπαν των ανθρώπων, εξαφανίζοντας από το οπτικό τους πεδίο τις αντιφάσεις των ισχυρισμών της, όσο κραυγαλέες και αν είναι. Πολλές φορές, μάλιστα, τις αξιοποιεί υπέρ της.
Έτσι, ναι μεν υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα και ο Γιάννης τον βίωσε, αλλά δεν φταίνε οι Έλληνες για αυτό, αφού πριν 600 χρόνια ήταν σκλάβοι και οι Σουλτάνοι απήγαγαν τα παιδιά τους για να τα κάνουν γενίτσαρους. Ποιος φταίει τότε; Ο Γιάννης και η οικογένειά του φυσικά, που μπήκαν παράνομα σε μια χώρα που δεν τους ήθελε!
Άρα, το πραγματικό θύμα εδώ είναι οι Έλληνες που εξωθήθηκαν στον ρατσισμό από εκείνους που παραβίασαν τα σύνορα τους και οι οποίοι τώρα προσπαθούν να κρύψουν την ενοχή τους πίσω από τον ρατσισμό που υπέστησαν, τον οποίο όμως οι ίδιοι προκάλεσαν! You can’t beat this…
Αν ασχολούμαστε με το εν λόγω άρθρο είναι γιατί δείχνει ανάγλυφα το πώς ο εθνικισμός τυφλώνει τους ανθρώπους και αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας τους θύτες σε θύματα και τα θύματα σε θύτες, για να δικαιολογήσει τις πιο μισανθρωπικές συμπεριφορές. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία έγιναν από ανθρώπους που πίστευαν ότι ήταν θύματα, ακόμα και όταν δολοφονούσαν νεογέννητα μωρά.

No comments:

Post a Comment