Tuesday, December 8, 2020

Οι προτάσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αστυνομική βία και την καταστολή

«Η στάση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει, πως όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει την κοινωνία από την πανδημία, αλλά εργαλειοποιεί και την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. προς όφελος της επιβολής του Μητσοτακικού καθεστώτος». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής για τα δικαιώματα κρατουμένων – σωφρονιστικό σύστημα και την καταστολή, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
αθημερινά διαπιστώνουμε πως για την κυβέρνηση υπάρχει όχι απλά μια τέρψη που δημιουργεί η επιβολή αυταρχισμού, αλλά ένας σχεδόν εθισμός στην καταστολή. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας μας επιβεβαιώνει, πως όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει την κοινωνία από την πανδημία, αλλά εργαλειοποιεί και την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. προς όφελος της επιβολής του Μητσοτακικού καθεστώτος.
Οι κοινωνικοί αυτοματισμοί που δημιουργούνται στην κοινωνία, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την ουσία των προβλημάτων. Η διαρκής στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων και δη της νεολαίας, από τις αστυνομικές δυνάμεις, φέρουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη.
Στην πορεία της 17 Νοέμβρη όχι μόνο κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας 5.000 αστυνομικοί αλλά μάλιστα μια διμοιρία στην οποία βρέθηκε κρούσμα αποσύρθηκε την ίδια μέρα, επίσης αποσύρθηκαν τουλάχιστον 7 διμοιρίες και πάνω από 700 αστυνομικοί έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από Covid-19. Σαν να μην έφτανε αυτό σε μια ακόμη επίδειξη των κατασταλτικών δυνάμεων που διαθέτει η πόλη στις 6 Δεκέμβρη, ημέρα μνήμης για τον δολοφονημένο από ειδικό φρουρό δεκαπεντάχρονο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το κέντρο γέμισε εκ νέου με χιλιάδες αστυνομικούς.
Ακόμα κι αν κάποιος έχει όλη την καλή θέληση να πιστέψει πως τα σώματα ασφαλείας βρίσκονται εκεί για να τον προστατεύσουν, πως μπορεί να το κάνει, όταν ουσιαστικά απειλείται από αυτά σε όλα τα επίπεδα; Με το μένουμε σπίτι να έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο «καθήστε μέσα» είδαμε να γίνονται συλλήψεις σε άτομα που ήθελαν απλά να αφήσουν ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, και στο μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όμως για πρώτη φορά στο μνημείο παρευρέθηκαν μόνο οι δολοφόνοι του.
Η ΝΔ έχει διαγράψει σκοπίμως από την ατζέντα της, την προστασία του πολίτη και βασίζει την πολιτική της, στην όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων. Η εργαλειοποίηση των σωμάτων προστασίας του πολίτη, για την εγκαθίδρυση ενός κατασταλτικού και βίαιου καθεστώτος είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το κράτος δικαίου που η Νέα Δημοκρατία, πιστεύει ότι εκπροσωπεί.
Με ελικόπτερα και όλες τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ επί ποδός, να κυνηγούν τους πολίτες που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας – κάτι που μόνο οι συγκεντρωμένοι αστυνομικοί δεν έκαναν, καθώς ο όποιος συνωστισμός ήταν προϊόν των αναίτιων επιθέσεων που εκείνη εξαπέλυσε - μας έκανε μάρτυρες ενός ακόμα κρεσέντο καταστολής. Τα δημοσιεύματα με την παραποίηση των στολών εργασίας συγκεκριμένων κατασταλτικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ), που φέρουν πάνω διακριτικά φασιστικών και ναζιστικών οργανώσεων δείχνουν, πως οι θύλακες των ακροδεξιών οργανώσεων και αντιλήψεων δεν ενοχλούν καθόλου το κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την απομάκρυνση τους από τον πυρήνα της αστυνομίας.
Απαιτούμε:
1. Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου της αστυνομίας. Αυστηροποίηση πειθαρχικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών και περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας
2. Διαμόρφωση δομών κοινωνικού ελέγχου της δράσης των σωμάτων ασφαλείας- Ίδρυση ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού εξέτασης καταγγελιών εναντίον αστυνομικών οργάνων. Ο μηχανισμός αυτός θα ερευνά όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις νόμων και δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και θα έχει την εξουσία να τις παραπέμπει σε εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.
3. Κατάργηση των ομάδων ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ- αφοπλισμός των δυνάμεων καταστολής στις διαδηλώσεις
4. Κατάργηση του νόμου Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
5. Οι αστυνομικοί όλων των βαθμίδων να είναι εξατομικευμένα αναγνωρίσιμοι ανά πάσα στιγμή μέσω διακριτικών, τα οποία να φέρουν εμφανώς στην στολή τους
Όσο το καθεστώς Μητσοτάκη στηρίζεται στην βία και την καταστολή, εμείς θα προτείνουμε λύσεις για μια πραγματική και ουσιαστική προστασία των πολιτών."

No comments:

Post a Comment