Wednesday, May 18, 2011

Φωνές διαμαρτυρίας για την διαχείριση στον ΕΔΟΕΑΠ

από το asyntaxtostypos

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ 17.5.2011*
Σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης για το έργο της απερχόμενης διοίκησης διεξήχθη η γενική συνέλευση των μετόχων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ. Οι εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από πέντε ώρες, στη διάρκεια της οποίας απαγγέλθηκαν ευθύνες στην απερχόμενη διοίκηση για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Τα έργα βιτρίνας, η πολιτική σπατάλης, όπως η διάθεση ενός ποσού γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη βαφή κτιρίου του ΕΔΟΕΑΠ και οι προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες όπως καταγγέλθηκε, απετέλεσαν σημείο τριβής και έντονης αντιπαράθεσης, ισχυρισμό που προσπάθησε να αποκρούσει η διοίκηση. Την ώρα μάλιστα που τα οικονομικά του Οργανισμού συρρικνώνονται, οι περικοπές στις παροχές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, περίθαλψη και φάρμακα παύουν να αποτελούν αυτονόητα κεκτημένα.
“Χέρι” στα αποθεματικά
Για πρώτη φορά χρειάστηκε να “μπεί χέρι” στα αποθεματικά (περίπου 8%) εξαιτίας σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού του γεγονότος ότι πολλοί συνάδελφοι επέλεξαν μαζικά την έξοδο προς τη συνταξιοδότηση. Καμία απάντηση δεν.. δόθηκε ωστόσο για τα μέτρα ενίσχυσης των πόρων που δεν υιοθετήθηκαν, όπως η εξασφάλιση εσόδων από την είσπραξη της εργοδοτικής εισφοράς (3%), αλλά και το θέμα του αγγελιόσημου που παραμένει σε τέλμα. Τα μόνα μέτρα ήταν “αμυντικά”: Με εξορθολογισμό των εξόδων (καλώς!), αλλά και περικοπές στις παροχές απάντησε η απελθούσα διοίκηση.
Οι επιλεκτικές περικοπές στην περίθαλψη δήθεν με κοινωνικά κριτήρια, αν μη τι άλλο προκάλεσε, χωρίς ουσιαστικές και επαρκείς εξηγήσεις από πλευράς διοίκησης. Υπάρχουν αποδεδειγμένα συνάδελφοι που εξασφαλίζουν παροχές με μεγαλύτερα εισοδήματα (οικογενειακά) σε αντίθεση με κάποιους άλλους που με εμφανώς λιγότερα και με προϋποθέσεις (προστατευόμενα μέλη-67% αναπηρία) έχουν αποκοπεί από κάθε παροχή (βλ. βρεφονηπιακό-κατασκηνωτικό επίδομα).
Ως προς το θέμα της επικουρικής σύνταξης, η πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Ελένη Σπανοπούλου υπήρξε απόλυτη: δεν πρόκειται να κοπεί και χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται ως ψεύδη.

Εξελεγκτική επιτροπή… χωρίς στοιχεία

Η άρνηση του δ.σ. να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία στην εξελεγκτική επιτροπή όπως και τις μισθολογικές καταστάσεις, με τη δικαιολογία πως αυτό αποτελεί παράβαση προσωπικών δεδομένων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των μετόχων – μελών, αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια και ύποπτες πρακτικές.
‘‘Όταν η Eurobank σας ζήτησε μισθοδοτικές καταστάσεις, εσείς ως διοίκηση της δώσατε. Δεν υπήρχαν τότε προσωπικά δεδομένα;’’ αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τσαλαπάτης της ΕΣΗΕΑ. ‘‘Κάνουν υπέρβαση εξουσίας τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής”, απάντησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού και μέλος της ΕΣΗΕΜΘ Παναγιώτης Νεστορίδης. “Αρμοδιότητα τους είναι να ελέγχουν αν εκτελούνται οι αποφάσεις του δ.σ κατά τρόπο νόμιμο και τίποτε περισσότερο”.
Τελικά, όπως τόνισε μέλος τη εξελεγκτικής επιτροπής: ο έλεγχος είναι υποτυπώδης, αφορά μόνο τα τιμολόγια και ουσιαστικά τίποτα άλλο.
Αίσθηση προκάλεσε ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο, όταν διαφήμιση και έσοδα ακολουθούν καθοδική πορεία.
Κατά τα λοιπά, επαναλήφθηκε για μία ακόμη φορά το θλιβερό φαινόμενο να ψηφίζονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης “δια βοής” με τη θετική ψήφο μόλις 10-15 μελών επί συνόλου περίπου 50 που είχαν απομείνει μέχρι το τέλος των εργασιών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποχωρήσει προ πολλού από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.
* ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΣΥΝΤΑΧΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

No comments:

Post a Comment