Tuesday, February 18, 2020

Kόντρα στα fake news και τον ρατσισμό

Στην άθλια (όσο και τραγική) ιστορία του βρέφους από τη Συρία που τελικά ΔΕΝ κακοποιήθηκε σεξουαλικά, συναντιούνται όλοι οι παράγοντες που επωάζουν το αυγό του φιδιού:
- Ο γενικευμένος ρατσισμός σε βάρος των (μουσουλμάνων κατά κύριο λόγο) προσφύγων και..
μεταναστών που οδηγεί στην πλατιά πεποίθηση ότι «οι αραπάδες π…. τα μωρά τους» -ορισμένοι ξεχνάνε τι εθνικότητας και τι θρησκεύματος ήταν ο Δουρής.
- Η συστηματική μετατροπή σε φέιγ βολάν των στοιχείων των δικογραφιών από αστυνομικούς, δικαστικούς και ιατροδικαστές. Πριν κατασταλάξει η έρευνα, διαρρέουν τα πρώτα στοιχεία ή «στοιχεία» για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
- Η μετατροπή θεσμικών παραγόντων (όπως ο συγκεκριμένος ιατροδικαστής) σε τηλεπερσόνες έτοιμες να παραβιάσουν τη δεοντολογία και να πουν το οτιδήποτε για να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ.
- Η αντίληψη των περισσότερων ΜΜΕ ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό των κλικ, καθώς και η πεποίθηση τους ότι η ξενοφοβία «πουλάει».
Οι προαναφερθέντες παράγοντες σε συνδυασμό με μια κοινωνία στην οποία είναι κυρίαρχη η απελπισία και πολύ ισχυρή η μισανθρωπία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που παράγει μίσος, βία και παραλογισμό, ενισχύοντας εντέλει τον φασισμό. Ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν η ιστορία της δήθεν σεξουαλικής κακοποίησης είχε συμβεί σε ένα από τα νησιά που βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω του προσφυγικού. Πόσο μακριά θα ήμασταν από το να εμφανιστούν οι κατ’ επάγγελμα «πατριώτες» και να αρχίσουν να ανοίγουν κεφάλια;
Είναι απαραίτητο να είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση ενάντια στα fake news και τον ρατσισμό. Είναι όμως εξίσου αναγκαίο να απαιτηθεί η ενεργοποίηση των θεσμικών μηχανισμών ελέγχου. Ούτε οι ιατροδικαστές ούτε τα ΜΜΕ επιτρέπεται να διακινούν ψευδείς ειδήσεις χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες που ορίζει η νομοθεσία.

Γιάννης Αλμπάνης (fb)

No comments:

Post a Comment