Wednesday, September 9, 2020

To έγκλημα της Μόριας

Σε όλο το μάκρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι έκαιγαν τις εστίες του εγκλωβισμού τους: τα γκέτο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές - κολαστήρια. Όταν πια δεν έχεις τίποτα, καις αυτό που δεν έχεις. Αυτή είναι η οριακή στάση που δηλώνει την ανθρωπινότητα.
Η Μόρια αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ιστορικών διαστάσεων βάρβαρο.. έγκλημα που συντελεί το ελληνικό κράτος, σε γενικές γραμμές υπό την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας, η μεγάλη πλειονότητα της οποίας προτιμά να μην το βλέπει ή να κάνει πως δεν το βλέπει. Όποιος μίλησε για αυτό αντιμετωπίστηκε σαν πράκτορας του Σόρος και των ΜΚΟ, συνάντησε την αδιαφορία των περισσότερων ή τη βία των φασιστών και της ελληνικής πολιτείας.
Τους τελευταίους 6 μήνες το έγκλημα αυτό πολλαπλασιάστηκε, από την άρνηση του ελληνικού κράτους να πάρει το παραμικρό έστω μέτρο προστασίας των προσφύγων και μεταναστών/ριών που είναι εγκλωβισμένοι/ες στα στρατόπεδα απέναντι στην πανδημία, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις οργανώσεων, ελληνικών και διεθνών, παρά τις προειδοποιητικές φωνές ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα. Το δεύτερο αυτό έγκλημα, επίσης απόλαυσε την ανοχή της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, των μαζικών φορέων, των κομμάτων, των συνδικάτων, όλων. Το σύνθημα «εκκενώστε τα καμπ» αντιμετωπιζόταν σαν μια έμμονη ιδέα κάποιων «επαγγελματιών ανθρωπιστών».
Το να εκδηλωθεί η πανδημία στη Μόρια ήταν ζήτημα χρόνου -άργησε κιόλας. Το να ξεσπάσει εξέγερση μέσα στα καμπ ήταν αναπόφευκτο και η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια πραγματικότητα που το ελληνικό κράτος και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τείνει να αποστρέφεται: ότι μέσα στα καμπ αυτά ζουν άνθρωποι, όπως εσύ κι εγώ.
Η ιδέα ότι σε ένα στρατόπεδο 12.000 ανθρώπων δεν θα εκδηλωθεί ο ιός και ότι όταν εκδηλωθεί θα μετατρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους σε πειραματόζωα, στέλνοντας όσους έχουν τον ιό λίγα κοντέινερ πιο πάνω χωρίς ρεύμα, είναι ενδεικτική ότι στην Ελλάδα με τα χρόνια αναπτύχθηκε και παγιώθηκε μια αλαζονική αντίληψη καθαρμάτων.
Όλη μου η σκέψη είναι σε αυτούς τους 12.000 ανθρώπους. Υγιείς ή άρρωστους, νέους ή γέρους, ανθρώπους που σήμερα πια δεν έχουν ούτε τις αλυσίδες που τους φόρεσαν όταν ήρθαν εδώ.
Η Μόρια που κατακάηκε χθες βράδυ θα παραμείνει για πάντα ένα συλλογικό έγκλημα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας. Ας το σκεφτούμε πολύ καλά πριν εγγράψουμε άλλο ένα τέτοιο συλλογικό έγκλημα στην ιστορία μας με τη στάση μας τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Γιάννης Ανδρουλιδάκης (fb)

5 comments:

  1. Κ. Ανδρουλιδάκη, δέν είναι μετανάστες. Λαθρομετανάστες είναι καί θά έπρεπε νά είχαν απελαθεί από καιρό.

    ReplyDelete
  2. 70% από αυτούς στή Μόρια είναι από τό Αφγανιστάν καί οί υπόλοιποι από 70 άλλες χώρες. Σύμφωνα μέ τήν ανώτατη αρμοστεία τού ΟΗΕ γιά τούς πρόσφυγες, όποιος διώκεται στή χώρα του πρέπει νά ζητήσει άσυλο στήν «πρώτη ασφαλή χώρα». Η πατρίδα μας δέν είναι ή πρώτη ασφαλή χώρα γιά Αφγανούς ούτε συνορεύει μέ 70 χώρες. Καιρός νά πούμε τά πράγματα όπως έχουν.

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ Βασίλη, ο ανθρωπισμός και η συμπόνοια σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας γιατί για διάφορους λόγους - συρράξεις, ακραία φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, κ.λπ.- κινδυνεύει η ζωή τους, δεν ξεχωρίζει νόμιμους ή λαθραίους μετανάστες αλλά ανθρώπινα όντα. Επίσης, δεν θεωρώ την Τουρκία ΄"ασφαλή χώρα" μια και παρεμβάλεται με τη πατρίδα μας. Το προσφυγικό είναι ένα πελώριο θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο μέλλον. Βλέπεις, οι γενεσιουργές αιτίες του γεγονότος αυτού δεν πρόκειται να κλείσουν αν δεν ασχοληθούν σοβαρά με αυτές όλες οι κυβερνήσεις των πολιτισμένων και ανεπτυγμένων κρατών.
    Αυτά τα ολίγα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Πάνο, ναί ανθρωπισμό καί συμπόνοια σε όσους έφτασαν στη χώρα μας από συρράξεις μόνο καί ώς πρώτη ασφαλή χώρα. Μιά χαρά ασφαλής χώρα είναι ή Τουρκία καί γιά Αφγανούς ασφαλείς είναι όλες οί χώρες πού συνορεύει ή χώρα τους (Ιράν, Πακιστάν καί όλα τά υπόλοιπα «στανς»). Η «ακραία Φτώχεια» καί ή «περιβαλλοντική υποβάθμιση» δέν οφείλεται σέ εμάς, άς πάνε σε αυτούς πού τίς δημιούργησαν. Έχουμε καί στήν Ελλάδα άστεγους ανθρώπους πού ψάχνουν τροφή στά σκουπίδια αλλά, άν μπουκάρουν στό Ντουμπάι, κτλ. θά τούς στείλουν πίσω μέ τήν πρώτη πτήση. Συμφωνώ ότι τό προσφυγικό είναι ένα πελώριο θέμα αλλά αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αυτοί πού έρχονται εδώ δέν πάνε στούς ομόθρησκους τους στό αραβικό κόλπο; Ψάξτω λίγο. Ευχαριστώ.

      Delete
  4. Βασίλη, στον αραβικό κόσμο; Σαν να λέμε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και άλλα δημοκρατικά καθεστώρα; Συγκαλυμμένες δικτατορίες, σαν αυτές από τις οποίες οι περισσότεροι -αποκάλεσέ τους όπως θέλεις- θέλουν να αποδράσουν; Η συντριπτική πλειονότητα ούτε σκέφτεται να μείνει εδώ. Είναι τράνζιτο. Θέλει να πάει στον βορρά της Ευρώπης. Και φυσικά αυτοί βολεύονται με τη συμφωνία τους με τον χωροφύλακα Ερντογάν και τον έλληνα βοηθό του την οποία πρώτοι αυτοί παραβιάζουν.Προσφέροντας ελάχιστη βοήθεια σε εμάς τους ακρίτες της Ε.Ε.,αναλογικά με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τελειώνοντας, γνωρίζεις πως φέρεται ο αραβικός κόσμος στους αλλοεθνείς έστω και ομόθρησκους; Ψάξτο λίγο. Σε ευχαριστώ κι εγώ

    ReplyDelete