Monday, October 19, 2020

Ζακ Κωστόπουλος: Δολοφονήθηκε! Τι μήνυμα θα δώσει η απόφαση του Δικαστηρίου;

Η εβδομάδα αυτή έχει πάλι δικαστικό ενδιαφέρον. Σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου επί των αναστολών που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».
Και κάπου εκεί όσοι κριθεί θα οδηγηθούν στις φυλακές. Η δίκη κράτησε πέντε χρόνια.
Την Τετάρτη όμως θα αρχίσει,.. δύο χρόνια μετά την δολοφονία του, η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή που λοιδορήθηκε, μετά θάνατον, όσο κανείς άλλος νεκρός τα τελευταία χρόνια.
Ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος, κοντά στην Ομόνοια και στην προσπάθειά του να βγει λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, τον μεσίτη του διπλανού γραφείου αλλά και τους αστυνομικούς που τον χτυπούσαν ενώ ήταν με χειροπέδες και αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο.
Η κοινωνία τότε είχε διχαστεί.« Η πουστάρα πρεζού μπούκαρε να κλέψει και καλά του έκαναν», έλεγαν μέρος των ΜΜΕ και των πολιτών.
Και μετά, όχι πολύ αργά, ήρθαν στη δημοσιότητα τα βίντεο που έδειχναν ότι ο Ζακ, Ζάκι όπως ήθελε να την φωνάζουν οι φίλοι και οι φίλες της, δολοφονήθηκε όπως τελικά γράφτηκε στο κατηγορητήριο. Και χωρίς να υπάρχουν ίχνη ναρκωτικών στο αίμα του.
Η δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου είναι μια μελανή σελίδα στην κοινωνική ιστορία της Ελλάδας. Μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω και έβγαλε στη φόρα χαμερπή ένστικτα και αντανακλαστικά.
Ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου, η δράση και η ζωή του έγιναν κάτι παραπάνω από μήλον της έριδος.
Αυτονόητα δικαιώματα τέθηκαν εντέχνως από μερίδα, μεγάλη δυστυχώς των κυριάρχων ΜΜΕ και συγκεκριμένων προσώπων με αναγνωρισιμότητα και επιρροή στην κοινή γνώμη, υπό αμφισβήτηση εφόσον δεν ακολουθούσαν την παγιωμένη πεπατημένη.
Ο τρόπος ζωής, η ελευθερία όλων μας μπήκε σε ένα περίεργο μικροσκόπιο και το θύμα βαφτίστηκε θύτης.
Ο Ζακ δεν κατάφερε να γλυτώσει από τη μανία του όχλου, έστω κι αν αριθμητικά ήταν μικρός ο αριθμός των κατηγορουμένων για φυσική αυτουργία στη δολοφονία του. Δεν γλύτωσε ούτε η μνήμη του. Όμως ο Ζακ, άθελά του και αυτός, έγινε με τον άγριο τρόπο που δολοφονήθηκε, ένα σύμβολο όχι μόνο για την Ελλάδα.
Καταλαβαίνω ότι για πολλούς από εμάς είναι δύσκολο να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα – ειδικά – στην ταυτότητα φύλου του άλλου. Είμαστε, δυστυχώς, ακόμη δεμένοι σε τόσο στιβαρά στερεότυπα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη άλλων προσώπων να ζήσουν τη ζωή τους με την ίδια ανεμελιά που τη ζούμε οι υπόλοιποι.
Ζούμε σε μια άγρια εποχή που η βία, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, και οι ναρκισσευάμενοι μικρόκοσμοι προσπαθούν να κυριαρχήσουν και, όπως στην περίπτωση του Ζακ, μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν στο ξύλο όποιον είναι διαφορετικός.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα δώσει η απόφαση του δικαστηρίου την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Γιάννης Καφάτος / viewtag


No comments:

Post a Comment