Saturday, June 1, 2019

«Γενοκτονία» οι δολοφονίες αυτοχθόνων γυναικών στον Καναδά

Περίπου 4.000 γυναίκες και κορίτσια από τις κοινότητες των αυτοχθόνων του Καναδά, αλλά και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί, γεγονός που σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ανεξάρτητη αρχή συνιστά «καναδική γενοκτονία».
Η έρευνα που αναμένεται να δοθεί πλήρως στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα, σε ειδική τελετή, διέρρευσε στο δίκτυο CBC και έχει επιβεβαιωθεί από τον Guardian διήρκεσε δυόμισι χρόνια..
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Εθνικής Έρευνας για Δολοφονίες και Εξαφανίσεις Αυτοχθόνων Γυναικών και Κοριτσιών, πρόκειται για «κρατικές ενέργειες ή κρατική αδράνεια που είναι εδράζονται στον αποικισμό και την αποικιοκρατική ιδεολογία» η οποία έχει ρόλο-κλειδί στις εξαφανίσεις αυτών των προσώπων, αλλά και μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Καναδά.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι χιλιάδες γυναίκες, κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια καναδική γενοκτονία που διαρκεί μέχρι σήμερα», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.
Επίσης σημειώνει ότι αν και οι επίσημοι αριθμοί μιλούν για 4.000 ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι πλασματικό και να υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά.
Μέλη των κοινοτήτων των αυτοχθόνων και ακτιβιστές προσπαθούσαν πολλά χρόνια να πείσουν την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών να πραγματοποιήσει έρευνα για τους θανάτους αυτών των ανθρώπων, ωστόσο μόνο η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος του Τζάστιν Τριντό προχώρησε στην έρευνα, εξασφαλίζοντας και τους αναγκαίους πόρους.
Αν και οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς έναν διεθνώς αποδεκτό ορισμό του όρου γενοκτονία, αναφέρουν ότι οι νομικοί που εξέτασαν τα ευρήματα της έρευνας οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για γενοκτονία μέσα στη χώρα.
«Γενοκτονία είναι το σύνολο των κοινωνικών πρακτικών, παραδοχών και ενεργειών που περιγράφονται μέσα στην έκθεση», αναφέρεται. «Τα ευρήματα της εθνικής έρευνας ενισχύουν τον ισχυρισμό μας περί γενοκτονίας, λόγω της βίας που ασκήθηκε σε γυναίκες και κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που στον Καναδά γίνεται λόγος για γενοκτονία. Το 2015, έπειτα από έρευνα για την πολιτική του σχολικού συστήματος έναντι των παιδιών των αυτοχθόνων, τα οποία συχνά εξαναγκάζονταν να ζουν σε σχολικά συγκροτήματα μακριά από τις οικογένειές τους, ο γερουσιαστής Μάρεϊ Σίκλερ, που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, είχε μιλήσει για «πολιτιστική γενοκτονία».
Τον όρο τότε είχε δεχθεί και η πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Μπέβερλι ΜακΛάχλιν.

Πηγή: efsyn 

No comments:

Post a Comment