Tuesday, February 18, 2020

Πέθανε ο Μιχάλης Βασιλάκης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειου Πατρών ο γραμματέας του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου Πάτρας, Μιχάλης Βασιλάκης.
Ο Μιχάλης Βασιλάκης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στην Οργάνωση Δυτικής Πελοποννήσου,..
Δυτικής Στερεάς, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου στα χρόνια της μεταπολίτευσης και Γραμματέας της Κ.Ο. Πάτρας του Κόμματος από το Καλοκαίρι του 1980 ως και το 1985 που έγινε η διάσπαση της οργάνωσης.
Στη διάσπαση ήταν ο ηγέτης των διαφωνούντων που στη συνέχεια ίδρυσαν το Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και το Συνδικαλιστικό ΕΑΜ (ΣΕΑΜ).
Πολλοί εκτός Πατρών τον γνώρισαν με την δολοφονία του Τεμπονέρα και την δίκη που ακολούθησε καθώς ο Τεμπονέρας ήταν στο ΕΑΜ και στενός φίλος του Μιχάλη..
Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μιχάλη στο ΚΚΕ ως νεαρός τότε κνίτης.
Άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες, εξαιρετικός ομιλητής, ακούραστος μαχητής, βρισκόταν πάντα εκεί που έδινε τη μάχη η οργάνωση. Ποτέ δεν απαιτούσε από τους άλλους πράγματα που δεν έκανε ο ίδιος.
Δεν υπήρξε ποτέ ο άνθρωπος των γραφείων. Τον θυμάμαι- κι έτσι θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μου- έξω από τα εργοστάσια, στις χιλιάδες εξορμήσεις που κάναμε για να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, πρώτο στις πορείες και στους κάθε λογής εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, φιλικό και σεμνό στις παρέες να μην κάνει τίποτα για να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.
Στη γυναίκα του τη Ουρανία- είναι αυτή που μου πήρε το βιογραφικό για να μπω στην ΚΝΕ- και στην κόρη τους εύχομαι θερμά συλλυπητήρια και την δύναμη να συνεχίσουν.
Για όσους τον γνωρίσαμε ο Μιχάλης είναι ένα κομμάτι της ζωής μας που δεν υπάρχει πια παρά μόνο ως η ισχυρή ανάμνηση αγώνων που συμπληρώνουν την περηφάνεια μας.
Καλό ταξίδι σύντροφε!!!

Γιώργος Πετρόπουλος (fb)

1 comment:

  1. Παρέμεινε πιστός κομμουνιστής μέχρι το τέλος και άφησε το στίγμα του στο αριστερό κι εργατικό κίνημα της Πάτρας. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Εξαιρετικό και το βιβλίο με τις ομιλίες του "Ο Εξάντας της Ζωής μας" (εκδόσεις ΚΨΜ, 2021).

    ReplyDelete