Wednesday, November 21, 2018

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ

Τον Νοέμβριο του 1918, με την ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος), 1 μήνα μετά την ίδρυση και της ΓΣΕΕ, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έκανε ένα ιστορικό βήμα, αποτέλεσμα της ανάπτυξης εργατικών αγώνων στις αρχές του 20ού αιώνα και της ακτινοβολίας της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Οι αγωνιστές του ΣΕΚΕ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Η αριστερή τάση προσπάθησε να βοηθήσει το ΣΕΚΕ να αναπτυχθεί σε πραγματικά επαναστατικό μαρξιστικό κόμμα, συνδεμένο με την Τρίτη Διεθνή των Λένιν–Τρότσκι. Ο κορυφαίος μαρξιστής Παντελής Πουλιόπουλος θα εκλεγεί γενικός γραμματέας το 1924 (μετονομασία σε ΚΚΕ). Δυστυχώς η προσπάθεια θα ανακοπεί από τον ..
σταλινικό εκφυλισμό (με πρωταγωνιστή τον Ζαχαριάδη).
Η πραγματική ιστορία του ΣΕΚΕ είναι πολύτιμη. Είναι τεράστια η διαστρέβλωση της ηγεσίας του ΚΚΕ, που παρουσιάζει το ΚΚΕ σαν ευθεία συνέχεια του ΣΕΚΕ.
Γι’ αυτή τη σημαντική επέτειο, η ΟΚΔΕ διεξάγει καμπάνια, που κορυφώνεται στις παρακάτω εκδηλώσεις, με θέματα: α) Η  πορεία του ΣΕΚΕ από την ίδρυση μέχρι τη μετονομασία σε ΚΚΕ (1918–24). β) Ο σταλινικός εκφυλισμός του ΚΚΕ και η πάλη των επαναστατών μαρξιστών (1924–36):
ΑΘΗΝΑ: ημερίδα, Σάββατο 24/11, Πολυτεχνείο Πατησίων (κτ. Γκίνη), με δύο συζητήσεις (10:30πμ και 5:30μμ)
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Τρίτη 27/11, Πανεπιστήμιο (Μαθηματικό), στις 5:00μμ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ημερίδα, Κυριακή 2/12, ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου), με δύο συζητήσεις (10:30πμ και 1:00μμ)
Ομιλητές θα είναι οι αγωνιστές της ΟΚΔΕ Στέφανος Ιωαννίδης (ιστορικός) και Σοφία Καρασαρλίδου (εκπαιδευτικός), συγγραφείς της μπροσούρας «100 χρόνια ΣΕΚΕ» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη) και ακόμα οι: Ν. Πελεκούδας (ΕΕΚ), Κ. Παπαδάκης (δικηγόρος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Αν. Νταβανέλος (ΔΕΑ), Ν. Στραβελάκης (οικονομολόγος ΕΚΠΑ), Κ. Παλούκης (ιστορικός, συγγραφέας), Γ. Γκλαρνέτατζης (συγγραφέας), Π. Νούτσος (ομότιμος καθηγητής παν/μίου Ιωαννίνων).

No comments:

Post a Comment