Monday, November 26, 2018

Περί του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ

Ο δημοσιογράφος - ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος γράφει στο fb με αφορμή το Δοκιμίο της Ιστορίας του ΚΚΕ και κάνει λόγο για αξιοπερίεργα και ορισμένες ανεντιμότητες που δείχνουν μικροπρέπεια. Αναλυτικά:

Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται από σήμερα ο πρώτος τόμος του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις ημίτομους. Σύνολο σελίδων περί τις 2.200.
Εννοείται ότι το μόνο που πρόλαβα να κάνω ήταν να ξεφυλλίσω το υλικό και να σταθώ στα επίμαχα σημεία.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
α) Μην παρασυρθείτε από την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει στο τέλος του κάθε τόμου. Δεν έχει ληφθεί υπόψη..
πράγμα που εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς αν έχει σε γνώση του κάποια από αυτά τα βιβλία και αναζητήσει τις πληροφορίες τους στα κεφάλαια του δοκιμίου που λογικά αντιστοιχούν. Η μόνη βιβλιογραφία που έχει ληφθεί υπόψη είναι αυτή που αναγράφεται στις υποσημειώσεις κάθε σελίδας. Βέβαια
αυτή η συνήθεια- να μπαίνει στο τέλος των βιβλίων ένας γενικός βιβλιογραφικός κατάλογος που ουδέποτε αξιοποιήθηκε στην πράξη- δεν είναι του ΚΚΕ. Σχεδόν όλοι το κάνουν δημιουργώντας πλαστή εικόνα για την έρευνα που έχουν κάνει.β) Αλλαγές στις θέσεις του σημερινού ΚΚΕ για τα γεγονότα που καλύπτει το Δοκίμιο (1918- 1949) δεν υπάρχουν. Λάθος η 6η Ολομέλεια του ’34, λάθος το 7ο Συνέδριο της ΚΔ, λάθος το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη (Αν και πάνε να απαλύνουν την αρχική κριτική που είχαν κάνει), γενικά λάθος όλη η στρατηγική- άρα και η τακτική- του κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στο μεσοπόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Αντίσταση, στον Εμφύλιο.
γ) Η επιχειρηματολογία στήριξης των νέων θέσεων είναι εντελώς αδύνατη και σε πολλές περιπτώσεις με την μορφή του αξιώματος. Κουτάκια και δόγματα.
ΤΑ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΝΤΙΜΑ
Στο Δοκίμιο υπάρχουν ορισμένα αξιοπερίεργα και ορισμένες ανεντιμότητες που δείχνουν μικροπρέπεια.
Στα αξιοπερίεργα θα αναφέρω ένα μόνο. Το Καλοκαίρι είχαμε μια αντιπαράθεση με τον Μαΐλη για την δήλωση μετανοίας του Άρη Βελουχιώτη. Ήταν τότε που μας σέρβιρε την μαρτυρία Τσαρού ότι ο Άρης υπέγραψε δήλωση μετά από εντολή του Τυρίμου ο οποίος επικαλέστηκε ψευδώς εντολή Ζαχαριάδη. Αυτά έλεγε ο Τσαρός σύμφωνα με τον Μαΐλη. Αυτό το παραμύθι το κάναμε φύλλο- φτερό. Ε, και!!! Στο Δοκίμιο υπάρχει ατόφιο σα να μην έγινε τίποτα. Οι άνθρωποι ζούνε και μιλάνε σε παράλληλο σύμπαν. Αδιάφορο τι συμβαίνει σ’ αυτό που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι.
ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΕΣ
1. Εμφανίζουν ως δική τους ανακάλυψη της έκθεση Τυρίμου προς τον Μανιαδάκη για το στήσιμο χαφιέδικου ΚΚΕ. Η έκθεση αυτή πρωτοδημοσίευτηκε στον «Ελεύθερο Κόσμο» το Καλοκαίρι του 1966. Την ξανάφερα εγώ στη δημοσιότητα με τον πρώτο τόμο των Απάντων του Νίκου Ζαχαριάδη το 2011. Από εκεί αυτοί την πήραν και την έβαλαν ως δική τους ανακάλυψη στο τομίδιο που είχαν βγάλει πριν από μερικά χρόνια για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ούτε τότε είπαν- ούτε τώρα λένε ότι την πήραν από μένα. Είμαι πάντως σε θέση να αποδείξω ότι από μένα την πήραν. Ούτε από μακριά δεν είδαν τον «Ελεύθερο Κόσμο»
2. Εμφανίζουν ως δική τους ανακάλυψη το πλαστό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη που δημοσίευσε την 1-10-1940, στον Ριζοσπάστη που έβγαζε, η χαφιέδικη Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ την οποία είχε στήσει ο Μανιαδάκης. Στο Γράμμα αυτό αποσπασματικά πρώτη φορά αναφέρθηκε ο Πετσόπουλος το 1945. Το θεωρούσε αληθινό. Ολόκληρο το Γράμμα- το οποίο θεωρούσε αληθινό- δημοσίευσε ο Γρ. Φαράκος. Την πλαστότητα του γράμματος αποκάλυψα εγώ στον πρώτο τόμο των Απάντων του Ζαχαριάδη το 2011.
3. Εμφανίζουν ως δική τους αποκάλυψη το γεγονός ότι οι κρατούμενοι σε Ακροναυπλία και αλλού πήραν θέση για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στη βάση αυτού του πλαστού γράμματος. Την αποκάλυψη αυτή την έκανα εγώ στον πρώτο τόμο των Απάντων του Ζαχαριάδη το 2011.
4. Εμφανίζουν ως δική τους δουλειά την αποκατάσταση του πρώτου γράμματος του Ζαχαριάδη για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 2-11-1940. Την αποκατάσταση του γράμματος στην πληρότητά του- με τις φράσεις που υπήρχαν στο χειρόγραφο αλλά έλειπαν από τις δημοσιεύσεις και αναπαραγωγές του- έκανε η διορθώτρια των Απάντων του Νίκου Ζαχαριάδη και πολύ καλή μου φίλη Ελένη Μαρτζούκου. Το γράμμα αποκατεστημένο στην πλήρη μορφή του δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον πρώτο τόμο των Απάντων του Ζαχαριάδη το 2011 (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Σταματάω εδώ γιατί αν συνεχίσω θέλω ένα βιβλίο με τις κλεψιές που ανακάλυψα.
Εντάξει. Δεν έχω την απαίτηση να με συμπαθούν. Κι επειδή δεν με συμπαθούν δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά στο όνομα μου. Κατανοητό. Αλλά όχι και να με κλέβουν μπροστά στα μάτια μου.

Υ.Γ. Επειδή κάποιοι αμφισβητούν όσα λέω παραθέτω σε εικόνες την αναφορά μου στην αποκατάσταση του πρώτου γράμματος του Νίκου Ζαχαριάδη. Προηγούνται ι εικόνες από τον πρώτο τόμο των απάντων του και ακολουθούν: η Εικόνα του δοκιμίου και το γράμμα όπως το παρουσιάζουν στο δοκίμιο. Προσέξτε τις υποσημειώσεις και την αναφορά του προλόγου μου στην δουλειά της Ελένης Μαρτζούκου (κάντε κλικ για μεγέθυνση)




No comments:

Post a Comment