Tuesday, November 27, 2018

Το «εθνικό αφήγημα»

Έξω η πολιτική και οι κομματικές παρατάξεις από τις σχολές και τα σχολεία, φωνάζουν δεξιοί, κεντρώοι και φιλελεύθεροι αντάμα. Όχι κάθε πολιτική όμως, ούτε όλες οι κομματικές παρατάξεις. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ για παράδειγμα, που ηγεμονεύουν στα πανεπιστήμια και έχουν επιβάλει την άθλια αισθητική τους, μένουν στο απυρόβλητο. Το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στα αριστερά και αναρχικά σχήματα. Αυτά χαλάνε τη σούπα, «παρασέρνουν» τους ανώριμους μαθητές και..
φοιτητές και «εμποδίζουν» το εκπαιδευτικό έργο.
Το ίδιο και με την πολιτική, είναι προβληματική μόνο όταν έχει αριστερό πρόσημο. Οι καταλήψεις είναι κακές αν διεκδικούν προσλήψεις καθηγητών, καλύτερες υποδομές, βελτίωση του αναλυτικού προγράμματος κλπ. Είναι όμως παραπάνω από ευπρόσδεκτες όταν γίνονται για τη «Μακεδονία», τον Κατσίφα ή τον «κίνδυνο των λαθρομεταναστών». Αυτά δεν θεωρούνται πολιτικά ζητήματα, δεν είναι δηλαδή επίδικα διαφωνίας και αντιπαράθεσης αλλά «εθνικά θέματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ή θα έπρεπε να συμφωνούμε».
Η επίσημη εθνική αφήγηση θέλει τον Κατσίφα εθνικό μάρτυρα και τη Μακεδονία να ξεπουλιέται. Οι σημερινές καταλήψεις των μαθητών δεν είναι πολιτικές, είναι εθνικές και άρα καλοδεχούμενες. Το έθνος άλλωστε είναι όλων των Ελλήνων: και των δεξιών και των ακροδεξιών και των φασιστών.
Δημήτρης Τσίρκας (από το fb)

No comments:

Post a Comment