Saturday, January 2, 2016

Όταν η εργοδοσία δεν σέβεται τους εργαζόμενους, θα πρέπει να τους φοβάται!

Το βράδυ της 23/12 πραγματοποιήθηκε hip-hop συναυλία στον χώρο της μουσικής σκηνής METHODIA. Όταν μετά το τέλος της ζητήθηκε από την εργοδοσία να καταβάλλει τα χρήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί, αυτή με την πρόφαση ότι “το μαγαζί θα μπει μέσα” αποφάσισε να μην καταβάλλει ούτε ευρώ από αυτά. Οι συνάδελφοι συνέχισαν να διαπραγματεύονται για την πληρωμή τους και έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε η εργοδοσία υποσχέθηκε πως μέσα στις επόμενες μέρες τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν. Εν τέλει η υπόσχεση αυτή ήταν φενάκη και μία πρόφαση για να “ξεμπερδεύει” μιας και μέσα στις επόμενες μέρες ανακοινώθηκε προς τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πληρωμή.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όμως. Καθημερινά όσοι και όσες εργαζόμαστε στον χώρο
της διασκέδασης ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους εργοδοτική αυθαιρεσία. Μεροκάματα που δεν καταβάλλονται ποτέ, επιβολή εργασίας χωρίς ένσημα και ασφάλιση συνθέτουν την σύγχρονη εργασιακή βαρβαρότητα των μουσικών και των υπόλοιπων συναδέλφων του κλάδου.
Η συμπεριφορά αυτή, των εργοδοτών της διασκέδασης δεν ξεκίνησε με τα μνημόνια, έρχεται από πριν. Ειδικά στους χώρους των συναυλιών ανέκαθεν τα αφεντικά προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους με βάση τον αριθμό των ακροατών της συναυλίας και να επιβάλλουν τον τρόπο και το είδος της πληρωμής με βάση το “κεφάλι” σε κερδοφόρους και μη. Προωθούν διαχωρισμούς επιβάλλοντας διαφορετικούς μισθούς ανάμεσα στα διαφορετικά επαγγέλματα που συνυπάρχουν μέσα στους χώρους. Άλλες φορές είναι πιο “σημαντικός” ο perfomer, άλλες ο σερβιτόρος και άλλες ο υπέυθυνος του bar και επίσης όλοι οι παραπάνω είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου παρά το ότι δεν προβλέπει η συλλογική ή ατομική τους σύμβαση κάτι τέτοιο χωρίς να καταβληθούν και οι αντίστοιχοι μισθοί για κάτι τέτοιο.
Ως εργαζόμενοι όμως δεν έχουμε σκοπό να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση! Η αλληλεγγύη και η συλλογική μας δύναμη μπορεί να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία τους. Απαιτούμε τώρα συλλογικές συμβάσεις για όλους όσους εργαζόμαστε στον κλάδο της διασκέδασης και του θεάματος, ανθρώπινους όρους εργασίας, καταβολή όλων των δεδουλευμένων που δικαιούμαστε και ασφάλιση. Δεν δεχόμαστε την πληρωμή μας με βάση το “κεφάλι” αλλά μόνο με βάση τις ώρες εργασίας που έχουμε δαπανήσει στους χώρους αυτούς. Δεν δεχόμαστε επαγγελματικούς διαχωρισμούς μέσα στον χώρο εργασίας αλλά απαιτούμε την ισότιμη πληρωμή όλων των εργαζομένων.
Η Διεπαγγελματική Ένωση της Α.Π.ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ στηρίζει την κινητοποίηση των μουσικών της συναυλίας της 23/12 και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις πρωτοβουλίες του κλάδου να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων που διεκδικούν τα αυτονόητα.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!

No comments:

Post a Comment