Wednesday, May 15, 2019

Xαφιεδολογία

Διαβάζω αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα μιας μερίδας του Τύπου (ΔΟΜ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το φασιστικό Μακελειό, διάφορες ιστοσελίδες κλπ ) μέσω των οποίων συντηρείται η χαφιεδολογία σε βάρος του Ηρακλή Τσίπρα, θείου του Πρωθυπουργού και πατέρα του εξαδέλφου του Γιώργου Τσίπρα.
Θα μπορούσα να αγνοήσω το θέμα καθώς..
δεν με αφορά προσωπικά. Χώρια που διατρέχω τον κίνδυνο, οι έτοιμοι από καιρό, να μου χρεώσουν την κατηγορία του φιλοκυβερνητικού μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Δεν έμαθα, όμως, να σιωπώ μπροστά στο ψέμα και στις μισές αλήθειες. Σ' αυτό είμαι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Πιστεύω επίσης πως όποιος ξέρει και σιωπά είναι δυο φορές ένοχος από εκείνον που μιλάει και λέει ψέματα.
Γράφουν, επικαλούμενοι διάφορες μαρτυρίες ότι ο χαφιές της Οργάνωσης ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κρητών Αγωνιστών), επί χούντας ήταν ο Ηρακλής Τσίπρας.
Που στηρίζουν;

1. Δεν συνελήφθη μας λένε.

Ναι δεν συνελήφθη. Τα ιστορικά στοιχεία όμως λένε, ότι διέφυγε της σύλληψης κι άλλος ένας. Κρητικός στην καταγωγή. Πολιτικός παράγοντας της Ένωσης Κέντρου προδικτατορικά και του ΠΑΣΟΚ μεταδικτατορικά. Αν κριτήριο για τον εντοπισμό του χαφιέ είναι η μη σύλληψη τότε αυτοί οι κύριοι που αναφέρονται μόνο στον Ηρακλή Τσίπρα θα πρέπει να προσθέσουν κι άλλον έναν για να είναι συνεπείς με τη λογική τους και στοιχειωδώς έντιμοι.

2. Πήγε, λένε, στο έκτακτο στρατοδικείο και καταδικάστηκε αλλά πήρε αναστολή.

Δεν λένε όλη την αλήθεια. Γιατί αν την έλεγαν τότε ο κατάλογος των υποψηφίων χαφιέδων- σύμφωνα με τη δική τους λογική- θα έπρεπε να είναι πολύ μακρύς. Παραθέτω τα στοιχεία.
Στο έκτακτο Στρατοδικείο που εκδικάστηκε η υπόθεση της οργάνωσης ΔΕΚΑ υπήρχαν 29 κατηγορούμενοι.
- Πέντε αθωώθηκαν
- Οκτώ καταδικάστηκαν (σε διάφορες ποινές) με αναστολή έκτισης ποινής επί τριετία. Αναστολή δόθηκε και στους δύο πρώην βουλευτές της Ένωσης Κέντρου που ήταν κατηγορούμενοι.
- Επτά καταδικαστήκαν με διάφορες ποινές αλλά η ποινή τους ήταν εξαγοράσιμη. Την εξαγόρασαν και απελευθερώθηκαν
- Εννέα καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Δεν πρόκειται να παραθέσω τα ονόματα όλων αυτών καθώς ούτε την χαφιεδολογία των ημερών ασπάζομαι ούτε πρόκειται να την τροφοδοτήσω σε βαρών ανθρώπων που έδωσαν έναν αγώνα- όπως μπορούσαν και όπως νόμιζαν- και τους οποίους πρέπει κανείς να σέβεται. Παρέθεσα τα στοιχεία σε αριθμούς για να έχει κανείς μια ακριβή εικόνα του θέματος.

Θέλω να προσθέσω τούτο. Είναι αλήθεια ότι η χαφιεδολογία σε βάρος του Ηρακλή Τσίπρα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν το όνομα «Τσίπρας» μπει στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπάρχει εξήγηση. Σε όλες τις παράνομες οργανώσεις, σε όλες τις εποχές, πάντα μετά από ένα χτύπημα άρχιζε η συζήτηση για πιθανό χαφιέ. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέχθηκε ο Η. Τσίπρας; Ήταν η καλύτερη... λύση. Όλοι οι άλλοι στους οποίους θα μπορούσε κανείς να προσάψει κατηγορία ή υποψία, ήταν κρητικοί. Και στην Κρήτη αυτές οι κατηγορίες συνιστούν διαφορά. Οι δε διαφορές ξέρουμε πως λύνονται εκεί. Ο Τσίπρας ήταν ξένος. Βόλευε τους πάντες. Και τώρα βολεύει αλλά όχι για τους ίδιους λόγους που βόλευε παλιά. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσω κι ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω.-

Υ.Γ.
Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιος χαφιές σ' εκείνη την οργάνωση αλλά δεν νομίζω πως χρειαζόταν να υπάρχει. Όταν πας να βάλεις βόμβες με το ιδιωτικό σου αυτοκίνητο- κι όταν μέσα από αυτό το αυτοκίνητο ρίχνεις με αυτόματο για να ειδοποιήσεις ότι η επιχείριση τελείωσε- δεν χρειάζεται κανένας χαφιές για να σε πιάσουν και μετά να πιάσουν όλους τους άλλους.
 
Γ.Π.

- από το fb του δημοσιογράφου - ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου

No comments:

Post a Comment