Sunday, March 22, 2020

ΜΕΤΑ: Όχι καραντίνα στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20 Μάρτη, με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», μεταξύ των άλλων, με το άρθρο 12, αναστέλλεται η..
απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας!
Υπενθυμίζουμε ότι –έπειτα από πολύχρονους αγώνες του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, πριν από πέντε χρόνια- απαγορεύτηκε η επιβολή πολιτικής επιστράτευσης ως μέτρο αντιμετώπισης της απεργίας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί, στο όνομα των μέτρων ενάντια στο κοροναϊό, την περιστολή των λαϊκών, εργατικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να αφεθεί ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες και την κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα που σε πολλούς χώρους δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας και Υγιεινής στους εργαζόμενους.
Μάλιστα, στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι οι δομές της δημόσιας Υγείας και των Νοσοκομείων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σουπερμάρκετ και γενικά όλη η αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, εξουθενωτικά ωράρια και ελαστικοποίηση των μέτρων και των μέσων προστασίας τους. Σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους ή ελαχιστοποιούν τον κύκλο εργασιών τους, οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις ή σε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι απέναντι στην μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στην έκθεσή τους σε κινδύνους μόλυνσης από τον κοροναϊό, απέναντι στα διευρυμένα ωράρια και στην εντατικοποίηση της εργασίας, απέναντι στις απολύσεις και στη δυσμενή αλλαγή των όρων εργασίας, το μοναδικό όπλο που διαθέτουν είναι η απεργία. Οι προσλήψεις προσωπικού σ’ αυτές τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, η μείωση του ωραρίου εργασίας και η αύξηση των μισθών, η ένταξη στα ΒΑΕ και η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών δεν θα γίνουν με ευχές, αλλά με σκληρούς αγώνες.
Αυτοί που σήμερα αναγνωρίζουν το έργο αυτών των εργαζομένων είναι οι ίδιοι που τους λοιδορούσαν και τους πετσόκοβαν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους χθες και θα είναι αυτοί που θα τους ξεχάσουν αύριο μετά την «καταιγίδα».
Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι ούτε προληπτικά, ούτε στοχεύουν μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Είναι μέτρα αφοπλισμού των εργαζομένων, παίρνονται για να μείνουν και προμηνύουν τις μελλοντικές συνέπειες, που μετά την πανδημία, θα θελήσουν να τις φορτώσουν στους εργαζόμενους.
Το ΜΕΤΑ απαιτεί την άμεση ανάκληση της σχετικής διάταξης και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να μην παγιωθούν αυταρχικά μέτρα που λαμβάνονται αυτήν την περίοδο.
21 Μαρτίου 2020
Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ)

No comments:

Post a Comment