Monday, March 30, 2020

Κορωνοϊός: αν ανήκεις στην ελίτ όλα λειτουργούν ρολόι

Διαφορετική φαίνεται πως είναι η αντιμετώπιση πολιτών εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, ανάλογα με την οικονομική τάξη που ανήκει ο καθένας, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του Tvxs.gr για την υπόθεση του πρώτου κρούσματος που καταγράφηκε στην Ικαρία. Η ανακοίνωσή του κρούσματος σκόρπισε ανησυχία στο νησί λόγω του κινδύνου της διασποράς, οι λεπτομέρειες ωστόσο της υπόθεσης προκάλεσαν οργή.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για 25χρονο, γόνο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο..
οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία. Παρά το γεγονός πως τις οδηγίες για μη μετακίνηση ο νεαρός αποφάσισε να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Ικαρία και επιπλέον ουδέποτε τηρήθηκε η καραντίνα 14 ημερών, στην οποία όφειλε να μπει ως ταξιδιώτης από το εξωτερικό.
Ο νεαρός πήρε μάλιστα το πλοίο της γραμμής, στις 20 Μαρτίου, και έφτασε στην Ικαρία συνοδεία φίλων. Στο νησί παρουσίασε και τα πρώτα συμπτώματα με πυρετό. Και εδώ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της εξοργιστικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr η περίπτωση του 25χρονου ήταν το τυπικό περιστατικό, που ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγία για να «μείνει σπίτι».
Όμως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τους υπόλοιπους πολίτες για τον νεαρό ξεκίνησε ολόκληρη επιχείρηση αεροδιακομιδής, ώστε να φτάσει στην Αθήνα και το Θριάσιο για να εξεταστεί. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών λόγω των οδηγιών δεν καταφέρνουν να νοσηλευτούν και καλούνται να ξεπεράσουν τη νόσο μόνοι στο σπίτι χωρίς ιατρική περίθαλψη και χωρίς καν να έχουν κάνει το τεστ. Στα πιο τραγικά περιστατικά κάποιοι έχασαν τη μάχη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ενώ στην περίπτωση του 25χρονου υπήρξε και αεροδιακομιδή, ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα, όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο έφυγε από ζωή χτυπημένος από κοροναϊό, με τις αρχές να απορρίπτουν το αίτημα για διακομιδή στην Αθήνα λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί εξαιτίας πολλών περιστατικών.
Οι ανεπάρκειες της πολιτείας «καλύπτονται» αν ανήκεις στην υψηλή οικονομική τάξη. Αν είσαι στην «ελίτ» όλα λειτουργούν ρολόι. «Αν είσαι απλώς θνητός μένεις στο σπίτι και πεθαίνεις», όπως έγραψε εξοργισμένη και η αδερφή της 41χρονης, που έφυγε από τη ζωή στην Καστοριά στο σπίτι της, καθώς παρά την επιδείνωση της υγείας της ούτε τεστ μπόρεσε να κάνει ούτε νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αφού οι οδηγίες που της έδωσαν οι αρμόδιοι ήταν «να μείνει σπίτι».

No comments:

Post a Comment