Monday, March 9, 2020

Απάντηση στο "ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης"

Επέστρεψα από την Λέσβο. Με εικόνες και συναισθήματα πρωτόγνωρα. Το νησί της προσφυγιάς του 1922, των δημοκρατικών αγώνων, της αντίστασης. Το νησί της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, που το μήνυμά του έφτασε σε όλο τον κόσμο. Κι όμως σε αυτό το νησί, το νησί μας, παραστριωτικές..
συμμορίες, ομάδες κρούσης, δρουν ανενόχλητες, παριστάνοντας την εθνοφυλακή, τους υπερασπιστές της πατρίδας και της καθαρότητας της φυλής.
ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ, θρασύδειλα ανθρωπάκια βγαίνουν το βράδυ παγανιά τρομοκρατώντας δημοκρατικούς πολίτες, πρόσφυγες, ΜΚΟ. Βάζουν φωτιά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, σε σχολεία, λαμπαδιάζουν τον τόπο.
Νεοναζί από την Γερμανία, ξυρισμένα κεφάλια, με το μυαλό γεμάτο μίσος και απανθρωπιά, φτάνουν στον τόπο μας για να μολύνουν με το δηλητήριό τους συνειδήσεις. Οι Ναζί ξανάρχονται για να πάρουν ρεβάνς και μιλούν με κυνισμό για τα Καλάβρυτα και το Άουσβιτς. Συναντώνται με τους σύγχρονους δοσίλογους, με λίγους ντόπιους φασίστες, που πάντα υπήρχαν, πάντα δυστυχώς θα υπάρχουν.

Αλλά η Λέσβος είναι γη αντιφασιστική. Είναι τόπος δημοκρατικών αγώνων και δημιουργίας. Και όσο και αν προσπαθούν να την περάσουν στην απέναντι όχθη, στην όχθη του ρατσισμού και του φασισμού, τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Το περασμένο Σάββατο, το πρωί, η πλατεία Σαπφούς γέμισε αντιφασίστες, Γέμισε με χρώματα, με μηνύματα ανθρωπιάς. Μια απάντηση στην ανομία της ακροδεξιάς, στη φρίκη του ναζιστικού παρελθόντος.
Το ίδιο βράδυ, λίγο πριν τις 8, είδαμε φωτιά να ανεβαίνει στον ουρανό της Μυτιλήνης. Καταλάβαμε αμέσως. Η "Κου Κλουξ Κλαν" είχε χτυπήσει με τον άθλιο τρόπο που ξέρει. Φτάνουμε στο χώρο, όπως και την άλλη μέρα, με το φως του ήλιου. Στάχτη παντού. Φτιάχνεται ταμπέλα, που υπενθυμίζει ότι αυτός ο χώρος ήταν σχολείο από το 2017. Θα ξαναγίνει. Γρήγορα... Ήδη υπάρχει προσκλητήριο για την ανακατασκευή του. Και αυτό το προσκλητήριο μας αφορά όλες και όλους. Όπου και αν είμαστε...Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Απάντηση στο "ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης", στην αγριότητα της ακροδεξιάς, όπου και αν αυτή βρίσκεται...
ΥΓ1: Ο ηθικός αυτουργός έχει όνομα και επίθετο. Είναι αυτός που καλλιεργεί τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που στοχοποιεί τις ΜΚΟ, που παίζει με τη φωτιά... Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Και ασφαλώς δεν μπορούν να ξεπλυθούν με μια διαγραφή. Τα ξερονήσια να διαγράψουν, τις κλειστές απάνθρωπες δομές να διαγράψουν, τα τάγματα εφόδου, το ρατσιμό και την ξενοφοβία...
ΥΓ2: Η μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα είναι η μόνο ρεαλιστική απάντηση στη βαναυσότητα και την υποκρισία της δεξιάς.
ΥΓ3: Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρ\κικό, είναι ζήτημα της Ευρώπης. Η μετεγκατάσταση των προσφυγων και ο ισότιμος διαμοιρασμός, η επανένωση οικογενειών και η περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι για μας αυτονόητες διεκδικήσεις.

Πάνος Λάμπρου (fb),
μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης του Τομέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

No comments:

Post a Comment