Tuesday, December 4, 2018

Π. Λαφαζάνης: Δεν ξέρω με τι χρώμα γιλέκα αλλά πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους

«Η φαινομενικά ναρκωμένη, ελληνική κοινωνία μπορεί από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί κινηματικά και, ίσως, "δια ασήμαντον αφορμήν". Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ,  στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (4/12) και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη. Aκολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνεντευξης:
ΔΜ: Είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος ξεσηκωμός σε Γαλλία. Τι διδάγματα βγάζετε, τι αντιστοιχίες υπάρχουν με την Ελλάδα;
Π.Λ: Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα.
Κατά πρώτο λόγο αυτή η εξέγερση δείχνει την χρεωκοπία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνηση Μακρόν, που εξυπηρετεί τον μεγάλο πλούτο, αυξάνοντας την φτώχεια στην γαλλική κοινωνία. Πέραν αυτού, νομίζω, ότι η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων»  αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα και κάτι περισσότερο: Την χρεοκοπία της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Eυρωζώνη και ΕΕ έχουν εξελιχθεί σε ένα σιδερένιο ασφυκτικό πλαίσιο, που στο όνομα των αγορών, του χρηματιστικού κεφαλαίου, των δημοσιονομικών δεικτών και της λιτότητας πνίγουν οικονομίες και κοινωνίες.Τα «κίτρινα γιλέκα»  δείχνουν, επίσης, ότι μεγάλα κινήματα μπορεί να προκύψουν «αιφνιδίως», χωρίς να τα «καθοδηγεί» ή να τα έχει «προβλέψει» κανένας.
Το συμπέρασμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Η φαινομενικά ναρκωμένη, ελληνική κοινωνία μπορεί από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί κινηματικά και, ίσως, «δια ασήμαντον αφορμήν».
Και τίποτα δεν είναι πιο αναγκαίο αυτές τις ώρες από μια προοδευτική εξέγερση σε αυτόν τον τόπο, στα χνάρια των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών ανατάσεων του ελληνικού λαού.

ΔΜ: Σε μια ακόμη εστία έντασης- εν ελλαδι βέβαια- μιλώ για τις καταλήψεις σε σχολεία για το Μακεδονικό. Τις κάνουν ακροδεξιές δυνάμεις;
ΠΛ: Aκροδεξιές δυνάμεις επιχειρούν, με όχημα το «Μακεδονικό», να αποκτήσουν ερείσματα στα σχολεία και να προωθήσουν ένα ακροδεξιό κίνημα.Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές που μετέχουν σε μια κατάληψη υπό το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική» είναι εθνικιστές ή και πολύ περισσότερο, αλίμονο, φασίστες.Πολλοί μαθητές κινούνται προς τις καταλήψεις αυθόρμητα από αγνά πατριωτικά αισθήματακαι συχνά από μια πρόθεση να αντιδράσουν σε ένα σύστημα που έχει καταδικάσει την χώρα μας στην υποτέλεια, τις οικογένειες τους στην φτώχεια, ενώ στους ίδιους έχει στερήσει το μέλλον.
Αυτές τις ώρες, η Αριστερά χρειάζεται μια νέα παρέμβαση στην νεολαία, η οποία θα συνδυάζει ένα γνήσιο δημοκρατικό αντιιμπεριαλιστικό πατριωτισμό, με το κοινωνικοταξικό ζήτημα και βεβαίως με τα οξύτατα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Το Πολυτεχνείο στην εποχή μου δονείτο με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».
Η σημερινή νεολαία πιστεύω πως θα βρει το δικό της δημοκρατικό όραμα και το δικό της ευρηματικό σύνθημα για μια Ελλάδα βαθιά δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, δίκαιη και ανεξάρτητη.

ΔΜ: Σημειώθηκε ένα ρεύμα αλληλεγγύης για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, όπου και πρωταγωνιστείτε, με υπογραφές μάλιστα προσώπων όπως ο Τσόμσκι και ο Ταρίκ Αλί. Τι σχολιάζετε για τις διώξεις σας;
ΠΛ: Νιώθω περήφανος για το γεγονός ότι δεκάδες διανοούμενοι διεθνούς κύρους και μεγάλου προοδευτικού αναστήματος επιδεικνύουν αλληλεγγύη στο πρόσωπο μου και σε όσους συναγωνιστές μου στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών διώκονται για καθαρά πολιτικούς λόγους από την κυβέρνηση.Αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση όταν διανοούμενοι, αγωνιστές και πολιτικές προσωπικότητες, όπως Jean–Luc Melenchon, ο Noam Chomsky, ο Alain Badiou, ο Tariq Ali και τόσοι άλλοι, συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό.
Είναι θλιβερό, όμως, το γεγονός ότι αυτή η βαρυσήμαντη καταγγελία, ιδιαίτερα εξευτελιστική για την κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, εξαφανίστηκε από τα θορυβώδη μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεν ξέρω τι χρώμα γιλέκα πρέπει να φορέσουμε αλλά πρέπει να σηκωθούμε
από τουςκαναπέδες μας και να ξεχυθούμε στους δρόμους.

ΔΜ: Τελικά μήπως είχε δίκιο ο Τσίπρας στην αποδοχή του μνημονιακού δρόμου και όχι του grexit όπως προσφάτως είπε με αφορμή το ….brexit;
ΠΛ: Ο Αλ. Τσίπρας δεν διαθέτει όρια στην παραπλάνηση.Το Grexit το πρότεινα εγώ και η τότε αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ως ρεαλιστική επιλογή – επίκαιρη και σήμερα – για την αποφυγή μιας νέας μνημονιακής νύκτας.Αυτή η πρόταση μου για Grexit είναι καθισμένη από τότε στο στομάχι του Τσίπρα.Συνιστά τον συνεχή εφιάλτη του, από τον οποίο ποτέ δεν θα μπορέσει να
απαλλαγεί.
Πολύ περισσότερο σήμερα που ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα θα προκαλούσε χάος στην Ευρωζώνη.Ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε το αντίθετο: Να οδηγήσει στο χάος την Ελλάδα για να σώσει την ευρωζώνη.Κατά τα άλλα, η κινδυνολογία του για το Brexit, ως αντιπερισπασμός για την συνθηκολόγησή του, είναι ανόητη.

ΔΜ: Κύριε Λαφαζάνη, είμαστε σε φάση κοινωνικής ειρήνης και εξόδου στις αγορές ως χώρα;
ΠΛ: Η έξοδος στις αγορές είναι όνειρο θερινής νυκτός αλλά ακόμα και αν κάποτε γίνει, θα συνιστά κορσέ ανάλογο της μνημονιακής κηδεμονίας.Όσον αφορά την διάρκεια της κοινωνικής ειρήνης ρωτήστε τους Γάλλους πόσο προέβλεπαν το αιφνίδιο ξέσπασμα των «κίτρινων γιλέκων».

ΔΜ: Πως βλέπετε την Προοδευτική Διεθνή που συγκροτεί ο Σάντερς και ο Βαρουφάκης; Θα συμμετέχατε ή έχετε άλλη κινηματική κ πολιτική ιεράρχηση;
ΠΛ: Ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού έσωσε, ως Υπουργός Οικονομικών, την Ελλάδα, πήρε φόρα να σώσει τις ΗΠΑ και τον κόσμο.
Του εύχομαι καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment