Wednesday, February 13, 2019

Ο «Τιτανικός του Σουνίου» με τη σφραγίδα του Χίτλερ...

Το πλοίο Oria
Σαν χθες, 12 Φεβρουαρίου 1944 - Το μεγαλύτερο ναυάγιο του κόσμου σε ανθρώπινα θύματα.
Και όμως, το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο (4.074 ψυχές) του «Oria» που ξεπερνά κατά πολύ αυτό του Τιτανικού (1.523), δεν καταγράφηκε πουθενά. Ούτε στα συμβάντα των ελληνικών λιμεναρχείων, ούτε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε στις αθηναϊκές εφημερίδες, που δεν ανέφεραν λέξη. Κι ας γέμισαν πτώματα οι παραλίες από τον Xάρακα ως το Λαγονήσι.
H ναζιστική λογοκρισία απαγόρευσε την

καταγραφή ή τη δημοσίευση οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
Τα επόμενα χρόνια πολλοί δύτες εξερεύνησαν το ναυάγιο του «Όρια» και έδωσαν συγκλονιστικές περιγραφές. Τα απομεινάρια του βρίσκονται σε βάθος από 28 έως 42 μέτρα.
Το Oria, που μετέφερε Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο και τη Λέρο στο Πειραιά, προσκρούει στη νησίδα Πάτροκλος, απέναντι από το Σούνιο και βυθίζεται σε βάθος 30 μ. περίπου. Το γεγονός δεν πήρε ποτέ δημοσιότητα γιατί τότε οι Γερμανοί είχαν απαγορέψει κάθε ανακοίνωση.
Συνολικά, 4.074 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (4.025 Ιταλοί, 44 Γερμανοί και 5 μέλη του πληρώ- ματος). Οι διασωθέντες ανέρχονται σε μόλις 28 (21 Ιταλοί, 6 Γερμανοί και ο Έλληνας μηχανικός του πλοίου).
H σχεδόν αύτανδρη βύθιση του «Όρια» δεν οφείλεται μόνο στην κακοκαιρία και τους κακούς χειρισμούς του νορβηγού πλοιάρχου, αλλά κυρίως στον ασφυκτικό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στ' αμπάρια ενός μικρού και παμπάλαιου σκάφους.
Οι Ιταλοί πολίτες δεν ξέρουν τίποτα για το "Oria". Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, και χάρη στις προσπάθειες κάποιων, έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά λίγα πράγματα.
Πάνω στην στρατιωτική καραβάνα γράφει : MAΜMINA TORNERO PERCHE TI VOGLIO BENE δηλ. «Μανούλα θα γυρίσω γιατί σ’ αγαπώ». Ήταν μόλις 22 ετών....


 
Αναμνηστική πλάκα...
- από το fb της Γωγώς Τέτου

No comments:

Post a Comment