Sunday, May 3, 2020

Προπαγάνδα και αντικομμουνισμός αντί απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή (03.5), η δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» έκανε την εξής ερώτηση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Ενώ τα κενά των νοσοκομείων ανέρχονται σε 30.000, η κυβέρνηση μιλά για προσλήψεις μόλις 4.000 συμβασιούχων, για τους οποίους μάλιστα ακόμα και ο υπουργός Yγείας ισχυρίζεται ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο οι μισοί. Ετσι, μεταξύ άλλων, η σταδιακή..
επανεκκίνηση τακτικών ραντεβού, χειρουργείων, εξετάσεων κτλ. θα έχει ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής, ενώ μάλιστα προβλέπεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γιατί δεν ενισχύετε το δημόσιο σύστημα υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων; Γιατί δεν προχωράτε σε δωρεάν επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων; Γιατί δεν εντάσσετε τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης για όλους;»
Στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ρ», ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απάντησε με προπαγανδιστικού τύπου συνθηματολογία περί «ενίσχυσης του συστήματος υγείας» και «κάλυψης όλων των κενών και ανταπόκριση στις ανάγκες όλων των πολιτών», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την ουσία. Δεν είπε κουβέντα για τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που εξακολουθούν να λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Για νοσοκομεία, όπως της Σάμου, όπου δεν υπάρχει καν πνευμονολογική κλινική. Για Κέντρα Υγείας όπως στη Λευκάδα οι γιατροί πληρώνουν από τη τσέπη τους για αντισηπτικά και γάντια. Για τους 4.000 συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργείου Υγείας - μες τη «φωτιά» και θα απολυθούν τους επόμενους μήνες, μαζί με εκατοντάδες άλλους γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους. Για τις τεράστιες λίστες ραντεβού για χειρουργεία, εξετάσεις, θεραπείες, που ήδη έχουν «στομώσει», εκτοξεύοντας παραπέρα την αναμονή. Για τα 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ που χρειάζονταν η χώρα πριν την πανδημία. Για τις πλάτες που έκανε και η σημερινή κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα Υγείας προκειμένου να θησαυρίσει και με τον κορονοϊό.
Δίχως να αποφύγει τη διολίσθηση στον αντικομμουνισμό, είπε ο Β. Κοντοζαμάνης: «Η ενσωμάτωση του ιδιωτικού τομέα σ΄ ένα κρατικό σύστημα υγείας αναφέρεται σε συστήματα υγείας και πολιτικά συστήματα που με εξαίρεση δύο ή τρεις χώρες, έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη και η διεθνής εμπειρία έχει καταλήξει ότι έχουν αποτύχει».
Κι όλα αυτά όταν: Η εμπορευματοποίηση της υγείας και η λειτουργία της βάση της χρεοκοπημένης λογικής «κόστους - οφέλους» σ΄ όλες τις καπιταλιστικές χώρες αφήνει ανοχύρωτους τους λαούς τόσο στις έκτακτες όσο και στις πάγιες ανάγκες περίθαλψης, μετρώντας εκατόμβες νεκρών και ομαδικούς τάφους.

No comments:

Post a Comment