Saturday, April 18, 2020

Για 11 εκατομμύρια λόγους

Η μεσαία τάξη της χώρας, αυτή που ντύνεται απλά αλλά ξέρει και να φορά γραβάτα όταν χρειάζεται, διαπιστώνει στην πράξη τι θα πει κυβέρνηση της δεξιάς. Τους υποχρεώνει να κάνουν τηλεκατάρτιση για να πάρουν 600 ευρώ, από κάποιο ΚΕΚ Κωλοπετινίτσας σε πράγματα που γνωρίζει και ένα..
εξάχρονο, με «εκπαιδευτικό» υλικό παρμένο από το google translate και σε πλατφόρμες που δεν δουλεύουν.
Η δεξιά κάνει αυτό που έκανε πάντα, μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για ίδιον όφελος. Οι επιστήμονες πρέπει να στηριχθούν γιατί τα εισοδήματά τους έχουν καταρρεύσει, να μη βγάλουν όμως μερικές δεκάδες εκατομμύρια και τα ΚΕΚ των κολλητών; Και να μην πάρουν κάμποσα εκατομμύρια σε μίζες τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που οργάνωσαν τη μπίζνα;
Θα κοστίσει αυτό το φιάσκο στην κυβέρνηση; Όχι πολύ. Η ιστορία έχει αποσιωπηθεί εντελώς από τα ΜΜΕ - παίζει μόνο στα αντιπολιτευτικά social media - για 11 εκατομμύρια λόγους. Δεν θα δυσαρεστήσει τουλάχιστον, τη μεσαία τάξη; Αμφίβολο και αυτό, η ίδια η έννοια «μεσαία τάξη» είναι ένας «θεαματικός» όρος που αξιοποιείται για να ντοπάρει συμβολικά μια κοινωνική ομάδα που ούτε μεσαία είναι, ούτε τάξη.
Όσο λοιπόν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ομνύουν ρητορικά στη μεσαία τάξη, την κολακεύουν και την εξυψώνουν συμβολικά, διαχωρίζοντάς τη από την πλέμπα, τόσο πιο άφοβα θα μπορούν να εξευτελίζουν το κάθε μέλος της ξεχωριστά.
Ο ατομικά πληγωμένος μεσαιοταξίτης θα παρηγορηθεί από την αναγνώριση της εξέχουσας θέσης του στην κοινωνική ιεραρχία. Τώρα αν αυτή η αναγνώριση έρχεται πακέτο και με μια ταπεινωτική τηλεκατάρτιση από κάποιο λαμόγιο, τι να κάνει, θα σφίξει τη γραβάτα του και θα το καταπιεί.

Δημήτρης Τσίρκας (fb)

No comments:

Post a Comment