Monday, April 6, 2020

Yπεράνω κριτικής;

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον- όχι με έκπληξη καθώς ήταν αναμενόμενο- τον θόρυβο που γίνεται γύρω από την κριτική που έχει ασκηθεί στον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρη Τσιόρδα.
Για την επιστημονική του επάρκεια δεν έχω να πω κάτι. Δεν την αμφισβητώ καθότι αναρμόδιος κι εντελώς άσχετος με το αντικείμενό του, όπως οι συντριπτικά περισσότεροι σ' αυτή τη χώρα.
Για την επιστημονική πλευρά του θέματος ο κ. Τσιόρδας θα κριθεί, φαντάζομαι, από τους..
συναδέλφους του όταν περάσει η καταιγίδα.
Επί του παρόντος κρίνεται πολιτικά. Το πρόβλημα με την πανδημία δεν είναι μόνο ιατρικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό. Αν δεν ήταν πολιτικό δεν θα είχαμε όλα αυτά τα μέτρα.
Η πολιτική πλευρά του θέματος λέει τα παρακάτω:
1. Το υπάρχον Εθνικό Σύστημα Υγείας με την υπονόμευση που έχει δεχτεί για δεκαετίες- και με δεδομένες τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει στον ιδιωτικό τομέα- ήταν ανήμπορο να σηκώσει μια μαζική εξάπλωση του ιού σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού. Το ίδιο ανήμπορο ήταν να εφαρμόσει μια επιθετική αντιμετώπισή του, με μαζικά τεστ και στοχεύμενη εφαρμογή της πολιτικής της καραντίνας. Έτσι επιλέχθηκε η καθολική καραντίνα για την ελεγχόμενη και σταδιακή εξάπλωση του ιού, τον αποκλεισμό από τα τεστ ελέγχου μεγάλου μέρους του πληθυσμού που νοσεί και την προώθηση στα νοσοκομεία μόνο αυτών που κινδυνεύουν.
2. Ο εξοπλισμός του Συστήματος Υγείας- με τα υλικά και τα μέσα που έχει ανάγκη για να δώσει την μάχη- είναι ελλιπέστατος.
3. Οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτονται και οι διορισμοί που γίνονται, πέρα του ότι αργούν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
4. Η κυβέρνηση είναι πολύ γαλαντόμα απέναντι στον ιδιωτικό τομέα αντί να προχωρήσει σε επιτάξεις.
5. Προετοιμάζεται με πολύ προσοχή η επόμενη ημέρα που θα εξυπηρετεί την διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης για σύμπραξη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα Υγείας προς όφελος των ιδιωτών φυσικά.
Για όλα αυτά βεβαίως ο κ. Τσιόδρας δεν λέει κουβέντα. Αυτός είναι επιστήμονας, μας λένε. Μόνο με το επιστημονικό σκέλος της πανδημίας ασχολείται. Πολύ ωραία.
Δηλαδή η καθολική καραντίνα- που είναι πολιτική απόφαση και προκαλεί δυσανάλογη ζημιά στην οικονομία- δεν οφείλεται στη δική του επιστημονική γνωμοδότηση αντιμετώπισης του ιού μπροστά στην αδυναμία του Συστήματος Υγείας να σηκώσει αλλιώς το πρόβλημα; Αν είχαμε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας που μπορούσε να πάει επιθετικά στον ιό τα ίδια θα πρότεινε ο κ. Τσιόδρας; Φυσικά όχι αν κρίνουμε απ' όσα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Να τελειώνουμε λοιπόν. Ο καθόλα συμπαθής κ. Τσιόδρας είναι μέρος του πολιτικού ζητήματος που ανέδειξε ο νέος κορονοϊός. Αποδέχτηκε την υπάρχουσα κατάσταση, αποδέχτηκε την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης και δέχτηκε να την συνδράμει με την επιστημονική του γνώση. Κι ακριβώς γι' αυτό το λόγο ενώ ξέρει τα προβλήματα δεν λέει τίποτα γι' αυτά. Ενώ γνωρίζει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν την μάχη γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εκείνος σιωπεί. Υπηρετεί, επιστημονικά μια πολιτική κατάσταση εγκληματικών ανεπαρκειών που διαλύει την οικονομία και είναι απολύτως βέβαιο πως την επόμενη ημέρα θα φέρει τεράστια φτωχοποίηση στον πληθυσμό της χώρας- πέραν των προβλημάτων υγείας που ούτως ή άλλως δημιουργεί ο εγκλεισμός.
Συνεπώς δεν είναι υπεράνω κριτικής, όπως δεν είναι κανένας άλλος. Όποιος αναλαμβάνει ευθύνες αναλαμβάνει και τα συνακόλουθα.

- από το fb του δημοσιογράφου και ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου

No comments:

Post a Comment