Monday, January 21, 2019

Οι... ευαισθησίες του σημερινού ΚΚΕ

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος με αφορμή την αφίσα του ΚΚΕ για την Συμφωνια των Πρεσπών, που έγινε και πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη, γράφει στο facebook:  

"Οι... ευαισθησίες του σημερινού ΚΚΕ
Ορισμένοι σύντροφοι με ρωτούν αν θα σχολιάσω την αφίσα του ΚΚΕ για την συμφωνία των Πρεσπών με την οποία κόσμησε ο Ριζοσπάστης το χθεσινό του πρωτοσέλιδο.

Έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή πως το ΚΚΕ θα μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία επειδή αυτή προβλέπει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή να ψηφίσει τη συμφωνία με την επιφύλαξη στο συγκεκριμένο θέμα και να καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος, που θα έρθει προς ψήφιση αργότερα. Αν έκανε κάτι από αυτά και σήκωνε μέτωπο στον εθνικισμό θα ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Δεν το κάνει.
Σηκώνει το θέμα του ΝΑΤΟ υιοθετώντας εθνικιστικές θέσεις. Κι έτσι υιοθετεί ένα επικίνδυνο ιδεολόγημα και μια επικίνδυνη πολιτική πρακτική που εγώ το ονόμασα εθνικιστικό αντιιμπεριαλισμό.
Ταυτόχρονα αρνείται την ιστορία του χάριν του εθνικισμού.
Στην πραγματικότητα ο αντιιμπεριλισμός του είναι το φύλο συκής της προσχώρησης του στον εθνικισμό. Για τους εξής λόγους:
α) Θεωρεί προοδευτική επιλογή την έξοδο από το ΝΑΤΟ μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Άρα αρνείται την έξοδο από το ΝΑΤΟ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ως αντιδραστική επιλογή. Έτσι, επί της ουσίας είναι υπέρ της παραμονής στην ατλαντική συμμαχία. για απροσδιόριστο χρόνο.
β) Παρακάμπτει το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ- χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών- είτε με το προσωρινό της όνομα είτε με σκέτο το όνομα Μακεδονία ύστερα από την καταδίκη της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το veto του Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι.
γ) Δεν θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να μην μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό στη βάση της θέσης της κυβέρνησης Καραμανλή του 2008, ότι η Ελλάδα δεν θα εγκρίνει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία και σε άλλους οργανισμούς αν πρώτα δεν λυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες Αυτό πρακτικά τί θα μπορούσε να σημαίνει ως αίτημα απέναντι στην κυβέρνηση; Αφού δεν θα υπάρχει συμφωνία- παρά και ενάντια στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης- η ελληνική κυβέρνηση- όποια κι αν είναι αυτή- να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και να βάλει veto ώστε να εμποδίσει την είσοδο της ΠΓΔΜ. Άρα καλώς είμαστε στο ΝΑΤΟ εφόσον εμποδίζουμε τους γείτονες να μπουν.
Συμπέρασμα:
Πρόβλημα ΝΑΤΟ για το ΚΚΕ, έτσι όπως τοποθετείται, δεν υπάρχει. Η αντίθεσή του στη συμφωνία έχει να κάνει μόνο με όσα λέει περί Μακεδονικής Ιθαγένειας (που τη μεταφράζει ως εθνικότητα) και περί μακεδονικής γλώσσας. Μόνο που αυτά είναι θέσεις του ελληνικού εθνικισμού και άρνηση της ιστορίας και της ταυτότητας του Κόμματος.

Υ.Γ. Όπως έγραψε στην ΕΦΣΥΝ του Σαββατοκύριακου η Νόρα Ράλλη (Nora Ralli) το ΚΚΕ ετοιμάζεται να κάνει συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η αφίσα. Μόνο που τέτοιο συλλαλητήριο δεν έκανε όταν στο ΝΑΤΟ έμπαιναν άλλες βαλκανικές χώρες ούτε όταν έμπαιναν οι χώρες του πρώην σύμφωνου της Βαρσοβίας και οι πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες. Κάνει τώρα. Εξαιρετική αντινατοϊκή ευαισθησία. Φαίνεται πως έπρεπε να βρεθεί και το κατάλληλο εθνικιστικό περιεχόμενο για να ενεργοποιηθεί!!!
Γ.Π."

No comments:

Post a Comment