Thursday, January 24, 2019

Ο Χαρίλαος για το Μακεδονικό

Ο δημοσιογράφος - ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος ήταν παρών και κάλυψε δημοσιογραφικά και τις δύο δηλώσεις του Χαρίλαου Φλωράκη για το Μακεδονικό που ακολουθούν. Ο Γ. Πετρόπουλος στο fb αναρτά επίσης και τη σελίδα του Ριζοσπάστη με τις δηλώσεις Φλωράκη στην Κέρκυρα και παραθέτει και το Link του Ριζοσπάστη όπου θα βρείτε όλη τη συνέντευξη στη NOBA MAKENTONIA..
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-4-1992, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ).
«Εμείς ως χώρα στηρίξαμε την όλη υπόθεση να απαλείψουν το όνομα Μακεδονία. Κι εγώ ρωτάω: αυτό είναι το πρόβλημα; Πέστε ότι συμφωνούσαμε και άλλαζε το όνομα. Οι δυνάμεις εκείνες που είναι υπαρκτές στα Σκόπια και διεκδικούν την ελληνική Μακεδονία, θα σταματήσουν επειδή άλλαξε η ονομασία να τη διεκδικούν; Δε θα σταματήσουν. Κι αν μείνει το όνομα και τους αναγνωρίσουν, τι θα γίνει η χερσαία σύνδεση της Ελλάδας; Με τους Τούρκους δεν έχουμε καλές σχέσεις, με τους Βούλγαρους το ίδιο, με τους Αλβανούς το ίδιο. Με ποιους θα έχουμε τελικά; Τι λύση προτείνουμε ως ΚΚΕ; Δε θα μας έφτανε μια διακήρυξη ειδική μ' όλες τις βαλκανικές χώρες ότι κανείς δε διεκδικεί τίποτα; Τι το καλύτερο θα ήταν απ’ αυτό; Γιατί δεν ακολουθάμε μια τέτοια πολιτική; Μια πολιτική ανάπτυξης σχέσεων και αφήνουμε την Τουρκία κι αλωνίζει; Η πολιτική της Ελλάδας στην ουσία είναι "ή αλλάζετε το όνομα ή τίποτα". Και ξέρετε πού οδηγεί αυτό; θα έχουμε μια έξαρση του εθνικισμού. Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά θα έχουμε μια επανάληψη σε άλλη κλίμακα της Μικράς Ασίας, με τα συνθήματα εκείνα της Κόκκινης Μηλιάς και δε συμμαζεύεται».
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ NOBA MAKENTONIA (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 7-5-1998)

«- Ενα από τα προβλήματα που μπαίνουν εμπόδιο στην κοινή δράση είναι το πρόβλημα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό το ζήτημα.
- Οταν μου είπαν ότι ζητάει συνέντευξη η "Νόβα Μακεντόνια" είπα στους συνεργάτες μου: "Να δείτε που θα με ρωτήσουν για τους Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα". Προσέξτε! Τι θα πει μειονότητα; Η μειονότητα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά...
- Ναι, αλλά...
- Σταθείτε μια στιγμή. Μη μου λέτε εμένα για τους Σλαβομακεδόνες. Εμείς πήγαμε στο εκτελεστικό απόσπασμα για τους Σλαβομακεδόνες, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους. Εθνική μειονότητα σημαίνει ότι ανήκει σε κάποιο έθνος.
Δεύτερον: Η ύπαρξη εθνικής μειονότητας προϋποθέτει τη γεωγραφική της ενότητα. Σλαβομακεδόνες υπάρχουν στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στη Φλώρινα, στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν και στην περιοχή των Σερρών και της Εδεσσας.
Τρίτο: Εθνική μειονότητα σημαίνει οικονομική ενότητα.
Αυτά, για να έχουμε τον πλήρη ορισμό της εθνικής μειονότητας. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα δεδομένα. Ζητήματα παραδόσεων, ηθών και εθίμων, πολιτισμού κλπ.
Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τους Σλαβομακεδόνες Ελληνες πολίτες; Υποστηρίζουμε ότι οι Σλαβομακεδόνες που υπάρχουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Να έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να καλλιεργούν τη γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους, τον πολιτισμό τους, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Καμία διάκριση να μην υπάρχει. Αυτή μας η θέση πηγάζει απ' όλη την ιστορία του ΚΚΕ. Παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια σε όλες τις διακρίσεις».

Υ.Γ. Αναρτώ τη σελίδα του Ριζοσπάστη με τις δηλώσεις στην Κέρκυρα



Παραθέτω το Link του Ριζοσπάστη όπου θα βρείτε όλη τη συνέντευξη στη NOBA MAKENTONIA:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3724598

No comments:

Post a Comment