Monday, January 7, 2019

El Gallego: πέθανε ο ήρωας της κουβανικής επανάστασης

Ο Φερνάντες με το Ραουλ Κάστρο
Ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες, μία από τις εξέχουσες φιγούρες της κουβανικής επανάστασης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Γενάρη, σε ηλικία 95 ετών.
Ο Γκαγέγο (El Gallego - λόγω της καταγωγής του από τη Γαλικία), όπως τον γνώριζε ο λαός, διέγραψε μια εξαιρετική πορεία στην υπηρεσία της κουβανικής επανάστασης, μέσα από διάφορες θέσης ευθύνης.
Γεννήθηκε το 1923 στο Σαντιάγκο της
Κούβας, εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της τη δεκαετία του 1940 και συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα τη δεκαετία του 1950. Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1956. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το θρίαμβο της επανάστασης υπό τον Κάστρο, το 1959.
Μετά την επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων, ο Φερνάντες τέθηκε επικεφαλής της εκπαίδευσης των μονάδων της πολιτοφυλακής, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του στις ένοπλες δυνάμεις.
Διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον Κόλπο των Χοίρων ως ένας από τους διοικητές των επαναστατικών ένοπλων δυνάμεων της Κούβας υπό την ηγεσία του Φιδέλ Κάστρο, συμβάλλοντας να αποκρουστεί η εισβολή που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ.
Ονομάστηκε κομαντάντε το 1961 και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ταξίαρχου των επαναστατικών ένοπλων δυνάμεων το 1966.
Ο Φερνάντες ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κούβας, βουλευτής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της Κουβανικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ως νεαρός υπήρξε πενταθλητής). Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί και έπειτα θα γίνει η η κηδεία του.
(Με πληροφορίες από «Ecured», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

No comments:

Post a Comment