Wednesday, January 30, 2019

Τώρα πήγε ο Μηλιός στο ΚΚΕ;

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για την ανοικτή στράτευση του Γιάννη Μηλιού με το ΚΚΕ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν, μάλιστα, την έκπληξη τους. Αν παρακολουθούσαν με κάποια προσοχή τις θέσεις του ΚΚΕ τα τελευταία είκοσι και πάνω χρόνια δεν θα είχαν την παραμικρή έκπληξη.
Ο Μηλιός είναι στο ΚΚΕ εδώ και χρόνια. Όχι ως φυσική οντότητα αλλά ως θέσεις και απόψεις.
Είναι αυτός που εισήγαγε την θεωρία της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας σε αντικατάσταση της λενινιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό. Το..
σημερινό ΚΚΕ τη δική του θέση ασπάζεται κι όχι του Λένιν.
Είναι αυτός που εισήγαγε στην ευρύτερη Αριστερά την θέση των τροτσκιστών ότι ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είναι εξαρτημένος. Το σημερινό ΚΚΕ έχει εγκαταλείψει τη θέση του περί εξάρτησης κι έχει προσχωρήσει στη θέση του Μηλιού εδώ και κάμποσα χρόνια.
Απόρροια της θέσης περί μη εξαρτημένου καπιταλισμού (η οποία προκύπτει από τη θεωρία της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας ή πυραμίδας) είναι και ο φιλευρωπαϊσμός του. Το σημερινό ΚΚΕ ασπάζεται αυτή του την στάση καθώς την έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη την έχει καταστήσει σοσιαλιστικό μέτρο και τη έχει τοποθετήσει προς υλοποίηση μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση. Το ίδιο έχει κάνει και με το ζήτημα του ΝΑΤΟ.
Με τις θέσεις αυτές το σημερινό ΚΚΕ έχει αναθεωρήσει ολόκληρη την ιστορία του. Στην συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ο Μηλιός εξήρε την αναθεώρηση της ιστορίας του ΚΚΕ από τη σημερινή ηγεσία.

Υ.Γ. Όσοι προερχόμαστε από το ΚΚΕ και δεν συμμετείχαμε σ' αυτό ως απλοί εκτελεστές εντολών, ξέρουμε πως ο Μηλιός είναι ο αγαπημένος θεωρητικός της Ε. Μπέλλου.
Ο Μηλιός είναι στο ΚΚΕ εδώ και δεκαετίες. Δεν πήγε τώρα.

- από το fb του δημοσιογράφου και ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου

No comments:

Post a Comment