Wednesday, March 27, 2019

Αντώνης Ρέλλας: Το εφιαλτικό μέλλον οφείλει να ανατραπεί

Ο Αντώνης Ρέλλας (48 ετών) είναι σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής και θα συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Σχετικά με την υποψηφιότητα του ο Αντώνης ρελλας έγραψε στην προσωπική του σελιδα στο facebook:
"Οι πλέον αντιδραστικοί κοινωνικοί αυτοματισμοί είναι στο έπακρον ενεργοποιημένοι.
Η άγρια δαρβινική λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου» με ταχείς ρυθμούς επιδρά και
δηλητηριάζει ολοένα και περισσότερες/ους, ολοένα και περισσότερο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια οι άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων. Το βιώνουμε μέσω των φραγμών και των ανισοτήτων.
Αντιστεκόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους, που όλοι τους συγκλίνουν σε μια αδήριτη ανάγκη: Να σπάσει το τείχος της σιωπής και του φόβου, που αποκλείει όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθιά, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την απορρόφηση κοινωνικών αγαθών και την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στα θεμελιώδη δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται αυτή καθαυτή η υπαρξιακή ανάγκη της πολιτικής εκπροσώπησης.
Παλεύοντας επί χρόνια πολλά «από τα κάτω» με το παιχνίδι ενεργοποίησης των αντιδραστικών αυτοματισμών, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν αποτελεί μια ατομική υπόθεση-διεκδίκηση από υποτιθέμενα πρότυπα ζωής. Αντίθετα, η ως άνω «λογική» είναι ο βέβαιος τρόπος ανατροφοδότησης του δαρβινικού παιχνιδιού, δήθεν στο όνομα της αναχαίτισής του. Μέσα από αγώνες επί χρόνια για τα αυτονόητα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτή την ανάγκη, ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτοματισμών, η υποψηφιότητά μου θέλει και μπορεί, όχι απλώς και μόνο συμβολικά, αλλά κατά μείζονα λόγο αληθινά, κοινωνικά και πολιτικά, να αναδείξει και να εκπληρώσει.
Θα χρειαστώ την ψήφο σας. Όλων των συμπολιτών μου, οι οποίες/οι αναγνωρίζετε τον κοινωνικό λόγο που πολιτικά με κινητοποιεί, όλων όσοι κατανοείτε ότι το εφιαλτικό μέλλον οφείλει να ανατραπεί.
Είμαι ο Αντώνης Ρέλλας. Είμαι 48 ετών, είμαι πατέρας, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και όσες σκέψεις εκκινούν από αυτό, αποδέχτηκα την πρόκληση να είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όλες και όλοι μας, καλούμαστε με πολλαπλές ιδιότητες.
Με όλες τις δικές μου και με μηδενική ανοχή απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και το μισαναπηρισμό.
Στις 26 Μαΐου δίνουμε μια μεγάλη μάχη ιδεών και πολιτικής, όπου θα κριθούμε όλες και όλοι μας, και συνολικά ως κοινωνία. Έως τότε, ας κερδίσουμε τη μάχη της προσβασιμότητας στις εκλογές και της πολύπλευρης ανάδειξης του αγώνα των αναπήρων για μια ζωή με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.
Αντώνης Ρέλλας
Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής

ΥΓ: Επειδή με τις λέξεις ασκούμε πολιτική, αυτοπροσδιορίζομαι ως ανάπηρος ακτιβιστής και απευθύνω θερμή παράκληση στα ΜΜΕ να αντικατασταθεί ο παρωχημένος και αντιδραστικός όρος ΑΜΕΑ που συνοδεύει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου."

Ποιος είναι
Ο Αντώνης Ρέλλας (48 ετών) είναι σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής.
Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης-μοντέρ σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, των οποίων η φιλοσοφία διαπνέεται από το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Μεταξύ αυτών, και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Αιγαίου Κύματα». Οραματίστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Emotion Pictures, Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία». Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την τελευταία του δουλειά στη σκηνοθεσία της παράστασης «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν» προτείνει σε παιδιά και μεγάλους να αναστοχαστούν πάνω σε θέματα αναπηρίας και να διερευνήσουν τυχόν προκαταλήψεις και φόβους.
Διετέλεσε σύμβουλος του «Θεάτρου Κωφών Ελλάδος»και σύμβουλος προσβασιμότητας στο Ίδρυμα Ευγενίδου ενώ υπήρξε και συνδιοργανωτής του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ της Αθήνας καθώς και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία προσβασιμότητας στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο για όλες και όλους. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε, τα τελευταία χρόνια, το «Cinema4All» και το «Art for All» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα σχεδίασε και συνδιοργάνωσε τις πρώτες καθολικά προσβάσιμες συναυλίες. Υπήρξε συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Από το Νοέμβριο του 2015, καταγράφει κινηματογραφικά την προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας. Κατέθεσε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφορικά με τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης για τα ανάπηρα άτομα. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών» και της ακτιβιστικής συλλογικότητας «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή».


No comments:

Post a Comment