Friday, March 8, 2019

«Αλμπάνη, έλα λίγο από το Τμήμα να πούμε δυο λογάκια»

Δεν γίνεται δημοκρατία με προληπτικές προσαγωγές

του Γιάννη Αλμπάνη*

Να πω κατ’ αρχάς ότι είμαι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κανένα επιχείρημα από τους διαφωνούντες που να με μεταπείθει ή έστω να θέτει εν αμφιβόλω την άποψή μου. Αντιθέτως, έχω ακούσει πολλές κραυγές μίσους που ενισχύουν την πεποίθησή μου. Να πω επίσης..
ότι με ενοχλεί η στάση των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ που βαφτίζουν «διαμαρτυρίες πολιτών» διάφορες ασχήμιες ακροδεξιών.
Ωστόσο, βρίσκω απαράδεκτες τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών με την αιτιολογία ότι ενδεχομένως να οργάνωναν διαμαρτυρίες για τις «Πρέσπες» σε συγκεντρώσεις κυβερνητικών στελεχών. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή στα Γιαννιτσά όπου προσήχθησαν 16 άτομα πριν μιλήσει στην πόλη ο Φώτης Κουβέλης. Ο 16 δεν είχαν κάνει κάποια παράνομη πράξη ούτε τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ενδεχομένως να το σκέφτονταν. Ο (δημοκρατικός) Νόμος όμως τιμωρεί τις πράξεις και όχι τις σκέψεις, εν αντιθέσει με την εκκλησία που θεωρεί ότι άμα το έχεις σκεφτεί, την αμαρτία την έχεις κάνει είτε τελικά το έπραξες το κακό είτε όχι.
Επειδή λοιπόν στη δημοκρατία τιμωρούνται οι παράνομες πράξεις και όχι οι… παράνομες σκέψεις, οι προληπτικές προσαγωγές συνιστούν αντιδημοκρατική πρακτική.

Από την ΕΔΑ στον Χρυσοχοΐδη και τον Δένδια

Η εικόνα όπου εμφανίζονται στο καφενείο οι τύποι με τις καμπαρτίνες και τα καβουράκια και σου λένε «Αλμπάνη έλα λίγο από το Τμήμα να πούμε δυο λογάκια», είναι συνυφασμένη με τη μετεμφυλιακή περίοδο όπου συχνά πυκνά οι ΕΔΑΐτες τον άφηναν (εξ ανάγκης) τον καφές τους στη μέση. Το 1974 κόπηκαν γενικά αυτά γιατί παρά τη γενικευμένη ισοπεδωτική λογική, η Μεταπολίτευση όντως αποτέλεσε μια ιστορική θετική τομή για τη χώρα.
Μετά από πολλά χρόνια, επί υπουργιών Χρυσοχοΐδη και Δένδια, οι προληπτικές προσαγωγές επανήλθαν με διαφορετική μορφή. Αυτή τη φορά προσάγονταν πριν τις διαδηλώσεις νεαροί οι οποίοι κατά την κρίση των αστυνομικών ενδεχομένως σκόπευαν να εμπλακούν σε επεισόδια. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ενάντια στις «πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές»…

Η πολιτική κάλυψη

Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικές από τις ίδιες τις προληπτικές προσαγωγές είναι η άνωθεν πολιτική κάλυψη που τους δόθηκε. Κάλυψη που δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια πρωτοβουλίας του τοπικού ΑΤ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος δήλωσε ότι: «Οι προσαγωγές γίνονται με τη λογική να προστατεύσουμε μια εκδήλωση και να προστατευτούν και άλλοι».
Ανάλογη κάλυψη έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτης δεν είπε βέβαια ότι «όποιος αντιδρά στην κυβέρνηση στο διαδίκτυο διαπράττει αδίκημα», όπως είναι το γεμπελίστικο fake news που διοχετεύτηκε στα social. Αυτό που δήλωσε η κ. Γεροβασίλη ήταν ότι προληπτικές προσαγωγές αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου προστασίας. Για τους συγκεκριμένους προσαχθέντες είπε μάλιστα ότι «είχαν βγει στο διαδίκτυο και είχαν υποκινήσει πράξεις βίας». Ωστόσο, αν όντως είχαν υποκινήσει πράξεις βίας, θα έπρεπε να τους γίνει σχετική δικογραφία και όχι να προσαχθούν προληπτικά για κάτι που ενδεχομένως θα έκαναν αργότερα. Είναι οι πράξεις που (πρέπει να) τιμωρούνται όχι οι σκέψεις. Έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες.

* από το newpost

No comments:

Post a Comment