Saturday, March 2, 2019

Είναι υπαρκτή η αντικειμενικότητα των ΜΜΕ;

Εδώ και πολλές δεκαετίες, μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα φροντίζουν για την ενημέρωσή μας. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ είτε υποστηρίζουν ξεκάθαρα ένα συγκεκριμένο κόμμα είτε διατείνονται ότι είναι «ανεξάρτητα». Έτσι, φροντίζουν να μας ενημερώνουν, όμως τελικώς υπηρετούν την ιδιοκτησία...
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι περισσότερες εφημερίδες υποστηρίζουν ανοιχτά ένα συγκεκριμένο κόμμα, αφήνοντας τελικά ανενημέρωτους του Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές παραπληροφορούνται σε μεγάλο βαθμό.
Ένα πολύ πρόσφατο και εξωφρενικό παράδειγμα είναι η καταδίκη γνωστού πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος έχει κατηγορηθεί και καταδικάστηκε πρωτόδικα για παιδεραστία. Το συγκεκριμένο γεγονός αποσιωπήθηκε από την πλειονότητα των ΜΜΕ (ελάχιστα μέσα ενημέρωσης αποτέλεσαν την εξαίρεση), καθώς δεν αναφέρθηκε σχεδόν κανένα τηλεοπτικό κανάλι σε αυτό το σοκαριστικό γεγονός. Φυσικά, δεν έγινε γνωστό στον λαό το γεγονός, αφού δεν φρόντισαν να τον ενημερώσουν, κάτι που δείχνει ότι, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτή την πράξη του βουλευτή, την αποκρύπτουν για να προστατέψουν το κόμμα του εφόσον δεν έβγαλαν στη δημοσιότητα τα αίσχη αυτά.
Επίσης, βλέποντας την εικόνα των εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών καθημερινά, διαπιστώνουμε ότι όσα θετικά μέτρα επιτυγχάνονται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μείωση φόρων, τα μέτρα κατά της ανεργίας κ.λπ., αυτά τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται καθόλου με το να τα προβάλλουν. Απεναντίας, καθημερινά αναζητούν διάφορα ασήμαντα, και πολλές φορές ψευδή γεγονότα που έχουν να κάνουν είτε με υπουργούς είτε και με βουλευτές του αντίπαλου κόμματος με στόχο να «ρίξουν λάσπη», παραπληροφορώντας φυσικά τους πολίτες. Έτσι, οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης και επίσης τους δημιουργείται αντιπάθεια γι’ αυτή, στρέφοντας έτσι την ψήφο τους (όταν έρθουν οι εκλογές) στο κόμμα που υποστηρίζουν τα ελληνικά κανάλια και οι ελληνικές εφημερίδες.
Κλείνοντας, θα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα περισσότερα ΜΜΕ υποστηρίζουν κάποιους συγκεκριμένους πολιτικούς και έτσι θα πρέπει να ενημερώνονται από πολλές πηγές και όχι μόνο από μία. Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερώνεται σωστά και να μην «πέφτει θύμα» ορισμένων καναλαρχών, οι οποίοι θέλουν να προβάλλουν στα κανάλια τους επιλεγμένες ειδήσεις υποστηρίζοντας αυτούς που θέλουν και υποβαθμίζοντας αυτούς που έχουν διαφορετική πολιτική ιδεολογία από τη δική τους. Η έγκυρη ενημέρωση είναι στο χέρι μας!

Μηνάς Ιγνατιάδης (φοιτητής)

No comments:

Post a Comment