Monday, November 12, 2018

Εργατικό ατύχημα με ένα νεκρό στον δήμο Ασπροπύργου-Ελευσίνας

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ: Τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους, είναι εγκλήματα της δημοτικής και κεντρικής εξουσίας

Το πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου 2018 δύο εργάτες καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου ενώ εκτελούσαν εργασίες καθαριότητας πεζοδρομίων επί της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα που ανατράπηκε και στη συνέχεια
χτύπησε τους δύο εργάτες. Ο ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, ενώ ο άλλος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο.
Ο νεκρός εργάτης καθαριότητας ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες και προσλήφθηκε με τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ. Ο τραυματισμένος εργάτης, εργάζεται στην καθαριότητα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με 8μηνη σύμβαση με αποδοχές 495 ευρώ, χωρίς να αμείβεται με την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και χωρίς να του καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ασπροπύργου έχει σοβαρές ευθύνες γιατί ανέθεσε σε έναν εργαζόμενο
ΑμΕΑ- Κωφός- να εργάζεται σε εξωτερικό χώρο και ιδιαίτερα να σκουπίζει στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Έχει ευθύνες για το κλίμα εντατικοποίησης που επιβάλλεται στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε αυτούς που ήρθαν στο Δήμο πρόσφατα μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ- κοινωφελούς εργασίας- αφού αρκετοί τοποθετούνται σε εργασίες που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση τους.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του θανόντα συναδέλφου μας και γρήγορη
ανάρρωση στον τραυματία συνάδελφο.
Ως Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ επανειλημμένα έχουμε αναδείξει τις άσχημες συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται στους εργαζόμενους στους Δήμους, την εντατικοποίηση, την αυθαιρεσία των διοικούντων έναντι των εργαζομένων, αφού δεν σέβονται την ειδικότητα και την ιδιαιτερότητα για λόγους υγείας, τους μετακινούν όπου έχουν ανάγκη εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού, την απουσία των Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.λπ.
Κυβέρνηση και Δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τα ατυχήματα στους Δήμους.
Σε 30.100 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που στάλθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσω του ΟΑΕΔ, να εργαστούν στους Δήμους, - πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας-για οκτώ μήνες και να φύγουν λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Θα καλύψουν καθημερινές ανάγκες, θα σκουπίσουν, θα κλαδέψουν, θα φτιάξουν πεζοδρόμια και πλατείες, θα παρέχουν επιστημονικές γνώσεις και υπηρεσίες, με ψίχουλα. Κυβέρνηση και Δημοτικές αρχές καταπατούν τη συλλογική σύμβαση, ρίχνουν το μισθολογικό κόστος και ταυτόχρονα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την πρώτη και τη κύρια ευθύνη για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους. Για την προώθηση προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης των ανέργων με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης που ανακυκλώνουν την ανεργία. Για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέσων προστασίας, την καταπάτηση της συλλογικής σύμβασης και των εργατικών δικαιωμάτων, για την εντατικοποίηση της εργασίας και την αυθαιρεσία των διοικούντων. Αλήθεια που είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , να ελέγξουν εάν τηρείται η νομοθεσία, να περιορίσουν έστω την αυθαιρεσία, τις πελατειακές σχέσεις στις τοποθετήσεις και μετακινήσεις και άλλα πολλά.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημα τους. Να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία.
Στη διάρκεια της εργασίας τους έχουν δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις. Εάν δεν τολμήσουνε και οι ίδιοι να αγωνιστούν η ζωή τους δεν θα αλλάξει.
Ως Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε ώστε να δυναμώσει το Ταξικό
Ανεξάρτητο, Μαχόμενο Ριζοσπαστικό Εργατικό Κίνημα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, για
νικηφόρους εργατικούς αγώνες. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε τις
αυθαιρεσίες, τις παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις της κάθε τοπικής δημοτικής εξουσίας.
 
Νοέμβριος 2018
ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ

No comments:

Post a Comment