Thursday, November 22, 2018

Απάντηση της ΕφΣυν στον Ριζοσπάστη

Ο χθεσινός «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ένα ανώνυμο σχόλιο με τίτλο «Ελεεινοί...» (δείτε ΕΔΩ). Με το σχόλιο αυτό επιτίθεται στον Γιώργο Πετρόπουλο (ονομαστικά) αλλά και συνολικά στη συντακτική ομάδα του ενθέτου «Οι Γενικοί Γραμματείς του ΚΚΕ μέσα από τους φακέλους της Ασφάλειας» και στην εφημερίδα μας.
Ο λόγος, η εισαγωγή του πρώτου μέρους της έρευνας -που κυκλοφόρησε με την «Εφ.Συν.» το περασμένο Σαββατοκύριακο- όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς οι φάκελοί τους καταστράφηκαν το 1989 όταν εκατομμύρια ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων οδηγήθηκαν στην πυρά. Στην περίπτωση της Αλ. Παπαρήγα έχουν καταστραφεί και οι φάκελοι των άμεσων συγγενικών της προσώπων.
Στην προσπάθειά του να βρει ψεγάδια στο κείμενό μας, ο ανώνυμος συντάκτης του σχολίου χρησιμοποιεί διάφορα αποσπάσματα, όχι με τη σειρά που υπάρχουν αλλά με τη σειρά που τον βολεύει. Και ψεύδεται ασυστόλως. Ισχυρίζεται ότι σε «μία παρένθεση», για να έχουμε «κάποιο φτηνό άλλοθι», γράφουμε ότι η καταστροφή των φακέλων της κ. Παπαρήγα και του κ. Κουτσούμπα «δείχνει την προχειρότητα με την οποία επελέγησαν οι φάκελοι που σώθηκαν». Η αλήθεια είναι πως αυτό το γράφουμε στο κείμενο, αλλά υπάρχει και έξω από αυτό, με μεγάλα τονισμένα κόκκινα γράμματα γιατί αυτή είναι η άποψή μας.
Ο ανώνυμος συντάκτης μάς αποκαλεί «ελεεινούς» και «προβοκάτορες», μας κατηγορεί για «πολιτική αλητεία» και «βρώμικα χτυπήματα», χαρακτηρίζει τα γραπτά μας «εμετικά» και «βρώμικα». Εκτοξεύει δε και ορισμένες έμμεσες απειλές. Δεν φέρει το παραμικρό στοιχείο για να στηρίξει τις ύβρεις του. Δεν ανασκευάζει τίποτα απ’ όσα γράψαμε, προφανώς γιατί είναι αλήθεια, και δεν επιστρατεύει κανένα διαφορετικό στοιχείο ενάντια σ’ αυτά που εμείς παραθέσαμε. Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο οχετός; Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν θα κάνουμε υποθέσεις για πιθανά κίνητρα. Καθένας κρίνεται και η ποιότητα του λόγου του τον χαρακτηρίζει.

Ο «Ριζοσπάστης», όμως, οφείλει να απαντήσει: Είναι ψέματα αυτά που γράψαμε; Εφόσον δεν είναι, γιατί δεν θα έπρεπε να τα γράψουμε; Δεν θα έπρεπε να εξηγήσουμε στους αναγνώστες γιατί στην έρευνα για τους φακέλους των Γ.Γ. του ΚΚΕ δεν συμπεριλαμβάνουμε την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουτσούμπα όπως δεν συμπεριλαμβάνουμε και άλλους οκτώ, των οποίων οι φάκελοι καταστράφηκαν;
Γιατί δεν ενοχλήθηκε γι’ αυτούς τους οκτώ παρά μόνο για την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κουτσούμπα; Εχει το ΚΚΕ άλλα στοιχεία από τα αρχεία της Ασφάλειας που δεν έχουμε εμείς ή δεν πήραμε υπόψη;
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις. Και υπενθυμίζουμε παραφράζοντας την κατάληξη του σχολίου του «Ριζοσπάστη»: οι κατά καιρούς υβριστές πήραν τη θέση που τους αξίζει. Οι σημερινοί πιστεύουν άραγε ότι θα την αποφύγουν; Είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Η «Εφ.Συν.»

No comments:

Post a Comment