Wednesday, November 28, 2018

«Αν ξαναπεράσει την πόρτα ο Νικολάκης, στείλε μου τη παραίτησή σου»

Για τον Νίκο Παπανδρέου κυκλοφορούσαν πολλές ιστορίες στο ΠΑΣΟΚ- τότε που υπήρχε και ιδίως στις περιόδους που κυβερνούσε. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Ο αείμνηστος Διαμαντής Πεπελάσης διηγούνταν πως όταν ήταν διοικητής στην Εμπορική Τράπεζες του τηλεφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Αν ξαναπεράσει την πόρτα της τράπεζας ο Νικολάκης, στείλε μου τη παραίτησή σου».
Υπουργός του Γ. Παπανδρέου τον..
πέταξε έξω από το γραφείο του. Και ο ίδιος ο Γιώργος είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του: «Σε ό,τι σας ζητάει ο Νίκος, θα κάνετε το αντίθετο». Δεν είναι μακριά από την αλήθεια όταν λέει ο ίδιος σήμερα ότι «είναι ζήτημα αν τον είδε τέσσερις φορές όλες και όλες» ως Πρωθυπουργό.
Ωστόσο ο δεύτερος γιος του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ο πιο ευνοημένος κληρονόμος, με τον τρόπο του. Πέρα από το δικαίωμα που είχε δώσει στον εαυτό του να μπαινοβγαίνει στα υπουργεία και να έχει λόγο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική -και ας μην είχε ποτέ καμία επίσημη ιδιότητα ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στις κυβερνήσεις του-εκμεταλλεύτηκε όχι μόνο το όνομα αλλά και τη ζωή του πατέρα του για να γίνει συγγραφέας. Μετέφρασε επίσης ένα απαράδεκτο -για την υστεροφημία του Παπανδρέου- βιβλίο της μητέρας του. 
- από εκτενές ρεπορτάζ του Γιώργου Λακόπουλου στο Aνοιχτό Παράθυρο

No comments:

Post a Comment